Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Augusztus 28. 14:25, szombat | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Gyakorlat teszi a mestert!

Gyakorlat teszi a mestert!

A tervek szerint lerövidíti a szakképzési időt a kormány és gyakorlatorientálttá teszi a képzést - mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár pénteken, az Országos Szakképzési Tanévnyitó igazgatói értekezl

 
Czomba Sándor elmondta: a kormánynak határozott elképzelései vannak, de ehhez az intézmények és műhelyek partnersége is kell. Hozzátette: egy csütörtökön nyilvánosságra került felmérés szerint az emberek 61 százalékát a munkanélküliség foglalkoztatja leginkább, vagyis a legnagyobb baj itt van. Az államtitkár emlékeztetett: a kormány 1 millió új munkahely megteremtését tűzte ki célul, amelyet szakképzett embereknek szánnak. Példaként említette, hogy a termelési szektorban 500 ezren dolgoznak a 3,7 millió foglalkoztatottból, és 900 ezer olyan munkanélküli van, akinek nincs szakmai végzettsége. Mint mondta: egy induló befektetésnél is az első szempontok között szerepel a humánerőforrás kérdése, vagyis a legfontosabb, hogy megfelelő végzettségűek álljanak munkába.


Az államtitkár szerint már a pályaorientációnál szemléletváltásra van szükség, mert ahelyett, hogy egy diák valójában mi szeretne lenni, gyakran az dönt, milyen iskola, közlekedési lehetőség, kollégiumi elhelyezés érhető el legkönnyebben. Emellett nem lehet tudni, mik a hiányszakmák és hiányzik a pályakövetés is, vagyis hogy hányan, hol, mennyi idő után helyezkedtek el - tette hozzá.


Czomba Sándor úgy fogalmazott: most úgy töltenek el 5-6 évet a diákok a szakképzőkben, hogy papíron bizonyítványt szereznek, tudás viszont nincs mögötte, „ami luxus". Mint mondta: a képzési idő lerövidítését tervezik a manuális tudást igénylő szakmáknál, úgy, hogy minél több időt töltsenek a diákok a gyakorlóhelyeken. Hozzátette: a hibákat és a beavatkozási pontokat már látja a kormány, de nem lehet egy év alatt a teljes rendszert átalakítani, ezért rövid-, közép- és hosszútávú tervek is vannak.


Garai Péter, a nemzetgazdasági tárca miniszteri biztosa szerint rosszak az elhelyezkedési mutatók: a végzettek 20-30 százaléka tud csak elhelyezkedni egy éven belül a területén, amivel utolsók vagyunk az EU-ban. Hozzátette: ha a szakképzésben résztvevők létszáma továbbra is csökken, akkor 12-16 év múlva a mai létszám megfeleződik, és szinte csak érettségivel vagy diplomával rendelkezők lesznek.


Független Hírügynökség
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: