Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Március 07. 13:30, szerda | Helyi
Forrás: Széchenyi István Egyetem

Gyászol az Egyetem: elhunyt Iván Margit, ny. okleveles könyvtáros és dr. Kisbakonyi József nyugalmazott főiskolai docens

Gyászol az Egyetem: elhunyt Iván Margit, ny. okleveles könyvtáros és dr. Kisbakonyi József nyugalmazott főiskolai docens

Életének 72. évében elhunyt Iván Margit ny. okleveles könyvtáros, a győri Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtára Tájékoztató Osztályának egykori vezetője.

Iván Margit 1974. szeptember 1-jétől 1995. szeptember 30-ig dolgozott a győri egyetemen. A Munkaügyi Osztályon töltött rövid időszak után átkerült az intézmény könyvtárába, feldolgozó könyvtáros lett, majd a Tájékoztató Osztály munkáját erősítette. Szaktájékoztatóként szakirodalom-kutatási ismereteket is tanított az egyetemen, majd újra a Feldolgozó Osztályra került, mint osztályvezető.
Vezetőként ugyanazt követelte meg dolgozóitól, amit Ő maga is képviselt: pontosság, gyorsaság, igényesség, nyitottság, szakmai jártasság. Mindig támogatta munkatársainak továbbképzését, ő maga is folyamatosan tanult. A Könyvtár olvasóinak készségesen segített szakmai kérdésekben, s magánemberként is ugyanez a közvetlenség, szerénység jellemezte.
Emlékét kollégái mellett a Könyvtár egykori olvasói, a könyvtári intézményrendszer munkatársai, a hozzá szakirodalmi tanácsokért fordulók és hallgatói is megőrzik.

Emlékét megőrizzük!

Széchenyi István Egyetem


ELHUNYT DR. KISBAKONYI JÓZSEF
Életének 73. évében elhunyt dr. Kisbakonyi József, nyugalmazott főiskolai docens, a Széchenyi István Egyetem egykori Közlekedési és Postaüzemi Intézetének igazgatója, a Vasútüzemi Tanszék egykori vezetője Hamvasztás utáni búcsúztatása 2012. március 16-án, pénteken 15 órakor Nyúl község temetőjében, a gyászmise a temetés előtt 13.30 órakor Győr-Nádorvárosban, a Szent Kamillus templomban (Győr, Kálvária u 15.) lesz.
Dr. Kisbakonyi József már szinte gyermekként beleszerelmesedett a sínekbe, a sínen futó járművekbe, s mindabba, ami ezt tudatosan mozgatja.
MÁV-ösztöndíjjal végezte a Budapesti Műszaki Egyetem közlekedésmérnöki szakát. A szolnoki vasútállomáson kezdte szakmai munkáját, 33 évesen vezető főmérnöke lett e területnek. Komoly szakmai kihívást jelentett az itt folyó rekonstrukció és a vele együtt járó kibernetikai (ma informatikai) fejlesztés. Innen pályázta meg a győri egyetem jogelőd intézményébe, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola szegedi Vasúti Közlekedési Tagozatára hirdetett oktatói állást, s 1974. augusztus 1-jétől nyugdíjba vonulásáig, 1996. december 15-ig volt a Széchenyi István Egyetem tanára.
Fiatal szegedi tanszékvezetőként 1973 őszén azt a főigazgatói megbízást kapta, hogy az áttelepítési bizottság vezetőjeként a Tisza partjáról illetve a fővárosból a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola két-két szakát Győrbe helyezze el.
Nemcsak a tárgyi, sőt elsősorban nem is ezek, hanem a személyi feltételek megteremtése volt a Szegedről érkezett szakember fő feladata. 1974. őszén négyszer három nappali évfolyammal (vasútüzemi, vasútgépész, postaüzemi, vasúti biztosító berendezés, irányítástechnikai szakok) beindult Győrött a KTMF első intézete, a Közlekedési és Postaüzemi, amelynek megszervezésére, illetve vezetésére dr. Kisbakonyi József kapott megbízást.
A véglegesen győrivé vált főiskolai docens belevetette magát a mindig is szeretett oktatási munkába, az intézetvezetés mellett a Vasútüzemi Tanszék élén előadások tartásába, vizsgáztatásokba, tankönyvek, szakirodalmi dolgozatok, szakmai cikkek írásába. Irányítása alatt az intézmény számára az egyik legtöbb erkölcsi és nem kevés anyagi hasznot hozó kutatást végezte a körülötte lévő szakmai csapat, s ennek eredményei folyamatosan beépültek az oktatási tananyagba.
Különösen büszke volt arra, hogy az intézményben az informatikai oktatás alapjait az ő tanszékén rakták le.
Értékes oktatási, szakmai munkáját – többek között - Kandó Kálmán Emlékéremmel és Baross Gábor-díjjal is elismerték. Emlékét kollégái, a közlekedési, a vasúti és postai szakma, az általa tanított mérnök-generációk sora őrzi.

Emlékét megőrizzük!

Széchenyi István Egyetem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 07:13, hétfő | Helyi

Jedlik Ányos elismerően csettintene: ma is működik a 100 éves szódagép

Egy ménfőcsanaki testvérpár ajánlotta fel azt a mintegy százéves szódagépet, amely a győri Széchenyi téri sörházban talált otthonra.

2024. Május 12. 09:11, vasárnap | Helyi

Idén is virágba borul Győr

Megkezdődött Győrben az egynyári virágok kiültetése.

2024. Május 12. 08:12, vasárnap | Helyi

Itt az új évad: Klasszikusok könnyedén

Kihirdette új évadát a Győri Nemzeti Színház.

2024. Május 12. 07:09, vasárnap | Helyi

Sok helyen szükség volt már a JÉGER-re

Már az idei védekezési szezon első hetében bizonyított az Országos jégkármérséklő rendszer (JÉGER).