Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Augusztus 19. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Gyertyagyújtással segíthetnek a tűzijáték nézői

Gyertyagyújtással segíthetnek a tűzijáték nézői

A jótékonyságról és az összefogásról is szól idén az augusztus 20-i nemzeti ünnep. Nagy Anna kormányszóvivő szerdán számolt be a fővárosi állami rendezvények menetéről, illetve a biztonsági kérdésekről. Központi bázis felügyel

 

Az idei augusztus 20-i ünnep témáit az összefogás és a jótékonyság egészíti majd ki. Több rendezvényen is alkalmuk lesz a résztvevőknek, hogy adakozzanak az árvízkárosultak javára, illetve azok is részt vehetnek a jótékonykodásban, akik nem jönnek el személyesen a rendezvényekre - mondta szerdai tájékoztatóján Nagy Anna kormányszóvivő.



A programok a fővárosban reggel 9 órakor a Kossuth téren, a nemzeti lobogó felvonásával kezdődnek. Ezen a közjogi méltóságok, illetve 400 vendég vesz majd részt. Új elem lesz a katonazenekarok felvonulása, ami háromnegyed tízkor kezdődik. A felvonulás az Oktogonról indul a Hősök terére. A Hősök terén Hende Csaba honvédelmi miniszter, illetve Schmitt Pál köztársasági elnök mond beszédet a 11 órakor kezdődő tisztavatáson.



Idén nem lesz légi bemutató biztonsági okokból a Duna felett. Helyette viszont 30 hajó vonul fel a Dunán, a Lánchíd és az Árpád híd között. Újraavatják a Lajtát, azt a régi, Monitor típusú folyami hadihajót, amilyenből összesen csak hét maradt meg a világon. Délután ünnepi köszöntő lesz a Clark Ádám téren, majd innen a Bazilikáig tartó „aratómenet" indul. A menetben részt vesznek a Mesterségek Ünnepének hagyományőrzői, az árvízkárosult területekről érkező ötszáz gyermek, valamint a Határon Túli Magyar Fiatalok Találkozójának részvevői. A Bazilikában délután öt órakor kezdődik az ünnepi szentmise.



A pénteken este 21 órakor kezdődő tűzijáték előtt öt perccel gyertyagyújtás lesz a Duna-parton. A gyertyákat 200 forintért lehet megvenni, a bevételt teljes egészében az árvízkárosultak lakhatási feltételeinek javítására fordítják. A pénzt segélyszervezeteken keresztül juttatják el a károsultaknak, vagyis nem a kormány gyűjti a pénzt. Pénteken a fővárosban a magyar ételeket bemutató „Gasztrosétány" nevű rendezvényen résztvevő gazdák is a bevételük felét felajánlották a károsultaknak.



A rendezvényekre 500 gyereket hívtak el az árvíz sújtotta térségekből, különböző programokkal - mint az ország idei, szilvagombóc-tortájának megkóstolása, vagy hajókirándulás - próbálják elfeledtetni velük az árvíz idején szerzett rossz élményeiket. Este a Duna-partról "kívánságlánc" címmel közvetítenek rádióműsort, abban szintén lehet felajánlásokat tenni. Aki nem jön el, továbbra is hívhatja a 1749-es telefonszámot, hívásonként 200 forinttal segítve a károsultakat - mondta Nagy Anna.



A pénz egyébként a Katolikus Karitász, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve a Magyar Vöröskereszt segítségével jut el a rászorulókhoz.



Központi bázison felügyelnek a biztonságra



Az esetleg érkező viharokról egy órával korábban kapnak jelzést - a meteorológiai szolgálat egyébként már csütörtökről félóránként küld jelentést a bázisra. Ez egyébként azért fontos, mert a rakpartok kiürítéséhez 30 perc kell, vagyis ha egy órával korábban kapják meg a riasztást, akkor lesz is rá elég idő. A kiürítést 5 perc alatt meg lehet kezdeni, erre hangosbemondókon hívják fel a figyelmet, illetve adják meg a megfelelő tájékoztatást a résztvevőknek, ha szükség lesz ilyenre. Bármelyik rendezvényt meg lehet szakítani, erre Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelő államtitkár lesz majd jogosult, ő lesz a rendezvények biztonságának személyi felelőse is - mondta a kormányszóvivő.



Nagy Anna hozzátette: idén a hidakon nem lesz tűzijáték indító hely, a rakétákat kizárólag a víz felé indítják majd, három uszályról. A hidak közül a felújítás miatt teljesen le lesz zárva a Margit híd a gyalogosok elől. Itt, ameddig lehet, a villamosok közlekedni fognak. Pénteken este az autósok elől lezárják az összes rakpartot is. Lezárják késő délután a Lánchidat és az Erzsébet hidat is. Ezek miatt a szokottnál nehezebb lesz átjutni a Duna egyik oldaláról a másikra, ezért tanácsos arról az oldalról nézni a tűzijátékot, ahol éppen tartózkodnak.



(FH)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.