Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 22. 11:19, szerda | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Ügyészségi vizsgálat egy osztrák pártelnök Facebook-oldala miatt uszítás gyanújával

Ügyészségi vizsgálat egy osztrák pártelnök Facebook-oldala miatt uszítás gyanújával

Vizsgálatot indított az osztrák ügyészség antiszemita uszítás gyanújával egy osztrák ellenzéki pártelnök közösségi oldalán közzétett, tiltakozásokat kiváltó karikatúra miatt - számolt be a Die Presse című lap szerdán.

A Heinz-Christian Strachénak, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökének facebookos oldalán közzétett rajz miatt a hatóság hivatalból indított vizsgálatot. A karikatúra egy asztalnál ülő kövér, frakkos bankárt ábrázol, előtte egy halom étellel. A kormányt jelképező pincér alázatosan kiszolgálja a bankárt, míg az ugyanannál az asztalnál ülő, a népet jelképező sovány alaknak csak egy csont van a tányérján. A bankárt hajlott orral ábrázolják, a mandzsettáján hatágú csillagok láthatók.
Az antiszemita kliséket idéző képet élesen bírálta mások mellett Oskar Deutsch, a Bécsi Izraelita Hitközség elnöke és az egyesült államokbeli Rágalmazásellenes Liga is. A liga elnöke, Abraham H. Foxman Strachét közleményében "az osztrák politika szégyenének" nevezte. Deutsch kijelentette: a kép az 1930-as, 1940-es években a náci párt lapjában, a Stürmerben megjelent karikatúrákra hasonlít.
Strache visszautasította a bírálatokat. "Mindenféle antiszemitizmust alapvetően és élesen visszautasítok" - írta üzenőfalán. Állítása szerint a képen nem Dávid-csillagok láthatók, és csak a bankokkal, illetve az Európai Stabilitási Mechanizmussal szembeni bírálatát akarta kifejezni vele. A bejegyzés mellé a rajz eredeti, 1960-as évekből való változatát töltötte fel, amelyen kisebbre rajzolták a bankár orrát és nincsenek csillagok a ruhája ujján.
A bevándorlásellenes, nem ritkán szélsőjobboldali szólamokat hangoztató populista párt megnyilvánulásai miatt többször is indult már ügyészségi vizsgálat közösség elleni izgatás gyanújával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.