Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Október 05. 07:17, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Gyilkos iszapár: két halott, hetven sérült Ajkánál

Gyilkos iszapár: két halott, hetven sérült Ajkánál

A hírTV értesülése szerint már két halottja van az iszaptározó átszakadásának Veszprém megyében: egy idős asszony és egy 38 éves férfi. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanújáv

A mentőszolgálat illetékese Híradónknak elmondta: fél három előtt nem sokkal riasztották őket azzal, hogy az ajkai timföldgyár iszaptározójából több száz köbméter maró anyag zúdult a környező településekre. A mentést most már negyven autóval és több helikopterrel végzik, és segítséget kértek a honvédségtől is. A székesfehérvári honvédségi vegyvédelmi alakulat elindult a katasztrófasújtott Kolontárra és Devecserbe. A honvédség helikopterekkel és más alakulatok odavezénylésével is segít a mentésben.

A hírTV helyszínen tartózkodó tudósítója elmondta: Pintér Sándor belügyminiszter – aki a helyszínen felügyeli a mentést – 62-65 sérültről számolt be, közülük kettő állapota életveszélyes, két embert pedig még keresnek. Az esetnek két halálos áldozata van: egy idős asszony, valamint egy 38 éves férfi, aki feltehetően menteni indult autójával, amikor az iszapáradat elsodorta a kocsiját, majd egy kilométerre Kolontártól a szántóföldön lerakta.

Az iszap összetételét egyelőre vizsgálják. A patakokba került iszapot próbálják higítani, hogy kisebb legyen a környezetszennyezés – közölte Pintér Sándor.

Folyamatosan nő a sérültek száma

A marásos sérülésekkel jelentkező emberek száma folyamatosan nő a két településen. A devecseri óvodában és az öregek otthonában rendeztek be elsősegélynyújtó helyeket. A súlyosabb sérülteket mentőhelikopterrel szállítják kórházba. A veszprémi kórház katasztrófaüzemben működik, felkészültek sérültek tömeges fogadására is.

Még hétfő este újabb katonai helikopter érkezik a Budaörsi Repülőtérre 17 sérülttel – értesült a Független Hírügynökség. Úgy tudják, hogy az újabb sérülteket több mentőautó várja és három fővárosi kórházba szállítják őket.

Kitelepítések

A tároló gátja olyan hirtelen szakadt át, hogy az érintett önkormányzatoknak nem maradt idejük figyelmeztetni a lakókat. A 800 lelkes Kolontárról a falu egyharmadát telepítik ki, Devecseren pedig 400 embernek kell elhagynia otthonát.

Nyomoznak

A timföldgyár igazgatója szerint a gátat az elmúlt napok esőzései áztathatták át. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanújával nyomoz. A cégnél minden iratot lefoglaltak, de őrizetbe vétel egyelőre nem történt az ügyben.

Több napig tarthat a helyreállítás

Várhatóan több napig tart a vörösiszap-áradás miatt megrongálódott vasúti pálya helyreállítása – közölte hétfőn a MÁV. A dokumentum szerint az iszap csaknem 1500 méteres szakaszon tönkretette a vasúti pályát, teljesen megrongálódtak a biztosítóberendezések és a felsővezeték-tartó oszlopok. Jelenleg a pálya takarítását végzik a MÁV szakemberei. A teljes iszapmentesítés után kezdődik a kárfelmérés, majd ezt követően állítják helyre a vágányzatot, a hozzátartozó felsővezeték-rendszert, valamint a biztosítóberendezéseket.

A helyreállításig Ajka és Tüskevár között vonatpótló autóbuszok közlekednek, az erre közlekedő vonatok utasai jelentős, 60-100 perc késésre számíthatnak. A Szombathelyre, Pápára és Celldömölkre utazóknak a MÁV azt javasolja, hogy a Budapest-Győr-Csorna-Szombathely elkerülő útvonalat válasszák. A kialakult helyzetért az utasok megértését és türelmét kéri a vasúttársaság.

(hírTV, FH, HavariaPress)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.