Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. December 22. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyógyulás vagy elmúlás: merre vezet a rákbetegek útja?

Gyógyulás vagy elmúlás: merre vezet a rákbetegek útja?

Meggyógyult daganatos betegek élettörténeteiről és végstádiumba került sorstársak sokszor túl későn érkező testi-lelki segítéséről egyaránt ír a Rákgyógyítás Magazin most megjelent téli lapszáma. A rákbetegek és családjaik negyedévenként megjelenő ingyenes, hirdetések nélküli országos lapja foglalkozik a sugárkezelés okozta mellékhatások csökkentésével, az indokolatlan étrend-kiegészítő fogyasztással, az internetes betegtájékoztatás előnyeivel és buktatóival, valamint az egyedi méltányossági gyógyszerrendelések anomáliáival is.

A pánik és a kiszolgáltatottságtól való félelem miatti öngyilkossági gondolatoktól el lehet jutni a mindenáron való életigenlésig – derül ki a Rákgyógyítás Magazin téli lapszámából. A hasábokon olyan daganatos betegek élete elevenedik meg, akik keresztülmentek műtéten, sugárkezelésen, kemoterápián, testi és lelki krízisen, s bár nem mindig láttak esélyt a gyógyulásra, ez mégis sikerült nekik, s immár hosszú évek óta maguk mögött hagyták a rákot.

A szerkesztőség vallja: a betegtájékoztatás csak akkor hiteles, ha arról is szól, hogy a rákból nemcsak a gyógyulás, hanem az elmúlás felé is vezethet út. Ennek jegyében folytatódik az „élet vége is az élet része” cikksorozat, amely azt a problémát járja körbe, hogy sok beteg nem részesül – a társadalombiztosítás által pedig támogatott – hospice ellátásban, s akikhez eljutnak a speciális feladatokra felkészült orvosok és ápolók, sokszor hozzájuk is túl későn érkezik a segítség, mert a családok vagy nem ismerik a lehetőségeket vagy félnek élni azokkal. A lapnak nyilatkozók hangsúlyozzák: a hospice segítségül hívása nem azt jelenti, hogy valaki lemondott önmagáról vagy a családtagjáról. Éppen ellenkezőleg: a tüneti kezelésekben és lelki segítségnyújtásban egyaránt jártas és tapasztalt orvosok, ápolók és önkéntesek azok, akik segíthetnek a lehető legtovább teljes és fájdalommentes életet élni.

A sugárterápiás kezelések közben a beteg nem érez semmit, s a tévhitekkel ellentétben a külső besugárzástól senki sem válik sugárzóvá. Rövid és hosszú távú mellékhatások azonban egyaránt lehetnek, amelyek elsősorban a besugárzott területtől, az érintett szervektől és a sugárdózis nagyságától függenek, s amelyekre fontos előre felkészülni – ehhez nyújt segítséget a lap.

A Rákgyógyítás Magazint a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány adja ki, ahogyan a december elején teljesen megújult reklámmentes www.rakgyogyitas.hu portált is. Az újság elérhető országszerte az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél, valamint a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. szám alatti postacímére küldött közepes méretű „postakész” válaszborítékkal lehetőség van a postai megrendelésre is.

További információ:
B. Papp László főszerkesztő, (0630) 261-8789, rakgyogyitas@gmail.com, www.rakgyogyitas.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.