Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Október 10. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Gyökeres változás kell fiataljaink fizikai állapotában

Gyökeres változás kell fiataljaink fizikai állapotában

Minden nyolcadik gyermek súlyproblémával küzd, a mozgásszegény életmód és az egyre több elfogyasztott cukros étel, üdítő miatt. Ez is az oka, hogy egyre több serdülőnél alakul ki 2-es típusú cukorbetegség. A Magyar Cukorbetegek Orszá

A szervezők első körben felmérték a Nap mint nap versenyben résztvevő négy kiválasztott iskola egy-egy ötödikes osztálya tanulóinak fizikai állóképességét, valamint táplálkozási és sportolási szokásait. A négy kiválasztott iskola mellett egy sportiskola hasonló korú diákjai is részt vettek a felmérésben, azzal a céllal, hogy pontosan megállapítható legyen, jobbak-e, és ha igen, mennyivel azoknak a serdülőknek az eredményei, akik szinte a hét valamennyi napján mozognak és kiemelten figyelnek táplálkozásukra.

A felmérésből kiderült: a lányok 25, a fiúk 23 százaléka egyáltalán nem mozog az iskolai testnevelés órákon kívül és a többiek között is nagyon kevesen vannak azok, akik nap mint nap mozognak. A gyermekek harmada hetente több mint négyszer eszik chipset, édességet és sokan azok közül, akik kevesebbet mozognak, több édességet és kalóriadús ételt esznek, mint aktívabb társaik.

A négy iskola eredményeit összehasonlítva a sportiskolásokéval az is kiderült, hogy a rendszeresen mozgó diákok valamennyi feladatban átlagosan 17 százalékkal jobban teljesítettek. A szervezők mérték az úgynevezett életminőség indexet is, eszerint az aktívan élő és egészségesen étkező gyerekek sokkal jobban érzik magukat, elégedettebbek teljesítményükkel és önmagukkal: az ő életminőség indexük 81 míg túlsúllyal küzdő, mozgásszegényen élő társaiké 58 százalék volt.

A „Nap mint nap” versenyen annak az iskolának a diákjai nyernek, akik a következő fizikai felmérés idejére legtöbbet javítanak állóképességükön, több egészséges ételt fogyasztanak. A program honlapján arra kérik a szervezők a 4 résztvevő iskola diákjait, hogy október 1-31. között nap mint nap mozogjanak és az ezt igazoló fénykép, vagy videó felvételt töltsék fel a honlapra.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal