Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. Január 13. 07:30, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr adóbevételei már meghaladják a válság kirobbanása előtti szintet is

Győr adóbevételei már meghaladják a válság kirobbanása előtti szintet is

A tavalyi évben Győr adóbevételei jelentősen meghaladták nemcsak az előző évi, hanem a pénzügyi és gazdasági válság kirobbanása előtti 2008-as szintet is.

Kijelenthető tehát, hogy helyreállt a győri gazdaság - tájékoztatott Simon Róbert Balázs, Győr gazdálkodásért felelős alpolgármestere.

Összességében mintegy 19,4 milliárd forint adóbevételre tett szert a város a tavalyi évben. Az összeg 2,7 milliárd forinttal magasabb, mint a 2010. évi adat. A bevétel négyötöde (16,2 milliárd forint) az iparűzési adóból származott, amely mintegy 500 millió forinttal magasabb, mint 2008-ban, a recesszió előtti utolsó évben volt. A második legmagasabb tételt az építményadó jelenti, amely majdnem elérte a 2 milliárd forintot. Ezen adónemnek - szemben az iparűzési adóval - nincs köze a gazdaság teljesítményéhez, hiszen azt a gyártócsarnokok, üzletek, bankok biztosítók garázsok alapterülete alapján kell fizetni. Jelentős, majdnem 9 százalékos bővülés következett be az idegenforgalmi adó területén is, amelyből így 69 millió forint folyt be. Ez egyértelműen a városban eltöltött vendégéjszakák emelkedését mutatja az előző évhez képest. Jó úton jár a város, amikor egész évben minőségi programokat kínál nemcsak a győrieknek, hanem a más településekről illetve más országokból érkező turistáknak egyaránt - tette hozzá az alpolgármester. A gépjárműadóból befolyt 1,1 milliárd forint pedig több mint 30 millió forinttal magasabb az előző évinél.

Simon Róbert Balázs szerint az adatok azt mutatják, hogy a győri gazdaság messze túljutott a recesszió mélypontján és jelentős növekedést produkált. A helyi adóbevételek - ezen belül az iparűzési adó - kiemelten felértékelődött Győr esetében, ami azért fontos, mert ez óvatos optimizmusra adhat okot az idei költségvetés bevételi oldalának tervezésénél. Nem feledkezhetünk meg azonban a várható kedvezőtlen hatásokról sem: idén nő az adóerő-képesség miatti elvonás, csökken a személyi jövedelemadó helyben maradó része, jelentős pluszkiadást jelent az áfa kétszázalékos emelése, a központi normatívák a tavalyi szinten maradnak, a vagyonértékesítést pedig nehezíti az ingatlanpiac stagnálása - zárta gondolatait az alpolgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:16, csütörtök | Helyi

A barokk korba repít vissza a 250 éves pannonhalmi orgona

A felújítás után visszatért Pannonhalmára és ismét régi pompájában ragyog az 1778-es években készült Corte-orgona. Sokat látott restaurátorok számára is kihívás felújítani egy ilyen hangszert.

2024. Május 09. 08:11, csütörtök | Helyi

Kevesebb lett az elhúzódó peres ügy

Országosan csaknem megfeleződött a két éven túli peres ügyek száma 2023-ban.

2024. Május 09. 07:14, csütörtök | Helyi

A Győri Balett táncosát választották a legjobb női balettosnak

Szakmai díjakat adtak át a tánc világnapja alkalmából.

2024. Május 08. 09:11, szerda | Helyi

Hamarosan kezdődik az Öt Templom Fesztivál

Május 9-én, csütörtökön kezdődik az Öt Templom Fesztivál.