Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Április 27. 15:14, kedd | Helyi
Forrás: Winkler Csaba

Győr - Egyetemi hírek

Győr - Egyetemi hírek

BUDAI S GY?RI SIKER AZ ORSZGOS IRNYTSTECHNIKAI VERSENYEN. A Felsőoktatási Irányítástechnikai Oktatás-módszertani Egyesület (FIOM) és a Széchenyi István Egyetem az elmúlt hét vég&#

Mindhárom győri csapattag - a fertőszentmiklósi Bődi Barnabás, a nagylózsi Farkas Sándor és a szintén fertőszentmiklósi Gundics Zoltán - a soproni Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolából jött a győri egyetem villamosmérnöki alapképzési szakára. Felkészítő tanáraik dr. Ballagi ron egyetemi adjunktus és dr. Hodossy László egyetemi adjunktus voltak.
A nyertes csapatok értékes tárgyakat, a küldő intézmények és a támogatók által felajánlott szakmai eszközöket kaptak.

Shell Eco-marathon Europe - VLASZ A KRNYEZETI KIHVSOKRA
Az idei évben május 6-án és 7-én rendezik a Shell Eco-marathon Europe nevű, üzemanyag takarékossági autós versenyt a németországi Lausitzring pályáján. A verseny lehetőséget ad a jövő mérnökeinek és technikusainak arra, hogy felfedezzék és kísérletezzenek azokkal a technológiákkal és üzemanyagokkal, amelyek választ jelenthetnek a közlekedés területén tapasztalt környezeti kihívásokra.
A versenyen a Széchenyi István Egyetem az idei évben is a mérnökhallgatókból és oktatókból álló SZEnergy Team nevű csapatával lesz jelen - mondta el Pup Dániel gépészmérnök-jelölt, a csapat egyik koordinátora. A győri egyetemisták az eddigi években is nagy sikereket értek el a versenyen, s remélik, a jó szereplés az idén is folytatódik. Egy teljesen új fejlesztésű autóval indulnak a városi napelem meghajtású kategóriában. A hallgatók a járművet, az eddigi évek során szerzett tapasztalatok alapján tervezték és építették.
Az idei, 26. Shell Eco-marathon Europe versenyen 22 ország 213 csapata vesz részt Lausitzban, Németországban. A kihívás egyszerű: megtervezni, megépíteni és vezetni a legtakarékosabb autót egy meghatározott távon. Az elmúlt 26 évben a Shell azért dolgozott, hogy kiemelje a fenntartható mobilitás fontosságát, melynek egyik legfontosabb állomása a Shell Eco-marathon - foglalta össze a célkitűzést Vérten Rita, a cég munkatársa.
Magyarországról az budai Egyetem, a Kecskeméti Főiskola és a már kétszer napelemes kategória győztes, győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team (http://szenergy.sze.hu) csapata vesz részt az izgalmas versenyen. A három magyar csapat a ma tartott budapesti sajtótájékoztatón mutatkozott be.

VILG?RJOGI PERBESZDVERSENY GY?RTT
Az 1992-től rendezett Manfred Lachs Világűrjogi Perbeszédverseny európai regionális fordulója lesz 2010. április 29-én és 30-án, csütörtökön és pénteken Győrött. A nemzetközi versenyt a Nemzetközi ?rügynökség Európai Világűrjogi Központja, a Nemzetközi Jogi Egyesület Magyar Tagozata és a győri egyetem Deák Ferenc llam- és Jogtudományi Kara szervezi. A helyszín a győri jogi kar épülete (9026 Győr, ldozat u. 12.). prilis 29-én, csütörtökön 9 órakor a kar Deák Ferenc termében dr. Sergio Marchisio professzor, a római La Sapienza Egyetem Nemzetközi Jogi Tanulmányok Intézetének igazgatója, a Nemzetközi ?rügynökség párizsi székhelyű Európai Világűrjogi Központjának elnöke és dr. Sulyok Gábor professzor, a győri egyetem jogi karának dékánhelyettese köszöntik az európai verseny résztvevőit.
A közel két évtizedes múltra visszatekintő angol nyelvű verseny regionális fordulójának Magyarország először ad otthont. A kontinens számos országából érkező tíz csapatnak egy fiktív nemzetközi bírósági jogeset kapcsán kell érvelniük a vitás felek képviseletében, melyre európai jogász professzorokból felállított bíróság előtt kerül sor. A megoldandó feladatok között - az előzetes tájékoztatás szerint - szerepel a magáncégek világűrbeli tevékenysége és az ezzel kapcsolatos károkozás. A győri egyetem jogi karán megrendezett forduló győztese a verseny döntőjében a Nemzetközi Bíróság három jelenlegi bírája előtt mérheti majd össze tudását a másik két regionális - amerikai, ázsiai és csendes óceáni - fordulót megnyerő csapatokkal.

A rangos rendezvény az izlandi vulkánkitörés nyomán előállt légiközlekedési nehézségek miatt szenvedett egy hét csúszást.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.