Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Augusztus 19. 10:30, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr-Moson-Sopron megyében emelkedett a közigazgatásban dolgozó száma

Győr-Moson-Sopron megyében emelkedett a közigazgatásban dolgozó száma

Az előző negyedévhez képest leginkább a közszolgálat területén csökkent a meghirdetett munkalehetőségek száma a második három hónapban. Négyből egy munkáltató mérnököt, informatikust keres - írja a Napi Gazdaság.

A kínált állások típusát megvizsgálva 2011. első negyedévéhez képest a pályakezdők, illetve gyakornokok számára meghirdetett állások növekedtek leginkább a Jobinfo.hu állásportál második negyedévre vonatkozó adatai alapján.

Ez vélhetően két tényező találkozásának köszönhető, egyrészt a nyár közeledtével százezernyi friss munkaerő kerül a piacra, amire a munkáltatók is készülnek. Másrészt újra a létszámbővítés jelei mutatkoznak, amelynek során a munkáltatók kiemelt szerepet szánnak a pályakezdőknek, akiket kedvezőbb feltételek mellett tudnak alkalmazni, mint a már tapasztalattal rendelkező munkavállalóka - kommentálta az adatokat Kristók Balázs, az állásportál vezetője.

A közszolgálatban csökkent leginkább a pozíciók száma

A második negyedév nyertesei közé tartoznak még a szakmunkások, a gazdasági, illetve pénzügyi területen elhelyezkedni szándékozók, valamint a logisztikai, beszerzési és szállítmányozási pozíciókra pályázók. Ezekben a kategóriákban 20 százalékkal több állás várt betöltésre, mint 2011. első negyedévében.

A legek körében ugyanakkor negatív rekordot állított fel a közszolgálati kategóriába sorolható állások köre. A legnagyobb visszaesés a közigazgatás területén tapasztalható, de az oktatási, illetve az egészségügyi álláslehetőségek számában is tetemes a csökkenés.

Még több mérnököt, informatikust

Nincs jelentős változás a végzettség szerinti álláskínálati számok dobogós helyein, a vizsgált időszakban ezúttal is a mérnökök, az informatikusok és a műszaki végzettséggel rendelkezők iránt volt a legnagyobb a kereslet.

A közel 90 ezer állásajánlat mintegy 25 százaléka nekik szól, ami rávilágít arra, hogy az oktatás nem képes kellő mennyiséget produkálni az ilyen végzettségekkel rendelkező szakemberekből - mondta Kristók Balázs.

Ha a kínált állásokat az elvárt idegennyelv-ismeret szerint vizsgáljuk, akkor megállapítható, hogy a második negyedévben is az angol az első számú favorit a munkáltatók körében, ezt követi a német majd a francia. Változás viszont az előző negyedévhez képest, hogy az április 1. és június 30. között nyitott pozícióknál növekedett a kiírásokban a követelményként megfogalmazott idegennyelv-ismeret.

Főváros-központú álláspiac

A Jobinfo.hu adatai szerint a második negyedévben mintegy 5 százalékkal nőtt a nyitott pozíciók száma. Területi bontásban az élen nincs változás, sőt Budapest a maga 37,4 százalékával még inkább főváros-központúvá alakítja az álláspiacot. A megyék vonatkozásában már komolyabbak a változások, Zala, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkált 20 százalék feletti emelkedést az első negyedévhez képest, igaz, ez volumenét tekintve csak pár tucat pozícióval jelent többet az adott megyében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.