Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Július 21. 07:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr-Moson-Sopron megyében sem kell útvonalengedély az agrármunkagépekre

Győr-Moson-Sopron megyében sem kell útvonalengedély az agrármunkagépekre

Módosítja a Belügyminisztérium a KRESZ-t, hogy egyes behajtást tiltó jelzőtáblák a jövőben ne vonatkozzanak a túlméretes mezőgazdasági járművekre.

A kormány a gazdákat érintő szabályozáson igyekszik enyhíteni, amely a vágóasztalt szállító kombájnok, és a gabonaszállító pótkocsik esetében útvonalengedélyhez köti az országos és helyi közutak használatát. A termelők szerint a rendelet miatt volt, aki a munkagépeivel ki sem tudott jutni a földjére, mások pedig kénytelenek voltak kifizetni a közlekedési bírságot, hogy időben befejezzék az aratást.

33 ezer forintot fizetett egy kombájnja útvonalengedélyéért a mezőörsi Zsédely Rudolf. Három munkagépe után 100 ezret kellett fizetnie, és így sem közlekedhet velük mindig, csak délelőtt 10-től délután 3-ig, valamint este 7-től reggel 6 óráig.

"Nekem is, a területemnek a fesztávja 30 kilométer. Hát az aratásnak még az egyharmadánál sem tartanék, hogyha én mindent betartok. Vállalva a rizikót, nyugodtan közlekedtünk a kombájnnal, a kombájnvezető tudta, ha büntetnek, ki fogom fizetni" - mondja a mezőörsi Zsédely Rudolf.

A gazda azt mondja, ahhoz, hogy dolgozni tudjanak, igyekeztek kijátszani a szabályozást, vagy a rendőrök jóindulatára bízták magukat.

Zsédely Rudolf mezőgazdasági vállalkozó, Mezőörs: "Úgy álltak hozzá ehhez a közlekedésünkhöz, hogy, hát, tudomásul vették. Meg volt itt beszélve, hogyha nem abban az időpontban közlekedünk, akkor mindig azt mondjuk, hogy javítani mentünk. Mert ekkora gépeken mindig van legalább két centiméternyi hegeszteni való."

A termelők szerint hiába fizetik az úthasználati hozzájárulást, ha a korlátozások miatt egyes utakra fel sem hajthatnak. Ilyen a Rábaköz Marcal és Rába folyók által határolt része is.

Horváth Viktor gazdálkodó, Bágyogszovát: "Mindenhol 20 tonna van kirakva, úgyhogy gyakorlatilag a mi gépeinkkel határeset, hogy be tudunk menni oda, a hidak egy része is keskeny, kerülni kell sokszor akár 15, 20, 30 kilométert is, hogy át tudjunk menni egy hat kilométerre lévő területre."

Az Agrárkamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint az engedélyek beszerzése túlzottan bürokratikus, ami igencsak megnehezítette a gazdák munkáját, különösen, ha a gépeknek gyorsan kellett egyik helyről a másikra érniük.

Roszik Péter elnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara: "Nagyon gyakran tapasztaljuk azt, hogy inkább lemondanak feladatokról, vagy pedig eltekintenek bizonyos munkák végrehajtásától, a feldolgozástól, vagy hasonló dolgoktól, minthogy nekivágjanak ennek a bürokratikus útnak."

Az időszakos hozzájárulásért a teljes közúthálózatra 20 ezer forintot kellett eddig fizetni áfa nélkül, egy évre. Fél évre 15 ezret, 3 hónapra 10 ezret, kijelölt útvonalra egy évre 8, fél évre 6, három hónapra pedig 4 ezer forintot kellett fizetnie a gazdálkodóknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.