Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Március 04. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr-Moson-Sopron az ország egyik legbiztonságosabb megyéje

Győr-Moson-Sopron az ország egyik legbiztonságosabb megyéje

Sajtótájékoztatón értékelte a 2009-es év munkáját a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. Szabadfi rpád (képünkön) beszámolója alap

A megyei főkapitány beszámolójában elmondta, hogy az összbűncselekmények száma nem nőtt a megyében, a tavalyival azonos szinten van. Burgenlandhoz hasonlóan, magyarországi viszonylatban, országosan a legbiztonságosabb megye vagyunk. A gazdasági recesszió hatására a kisebb súlyú bűncselekmények irányába billent a mérleg, a vétségek száma nőtt, e mellett változott az elkövetők minősége. Jelentősen nőtt a visszaesők és a bűnismétlők száma.

A tavalyi év még egy fontos tanulsága az volt, hogy minden 9. bűnöző utazó bűnöző volt. Eddig az utazó bűnözők csak vagyon elleni bűncselekményeket - vagyon elleni lopás - követtek el. Most rablások is - pannonhalmi benzinkút rablás, lakásbetörés sorozat elkövetője - bekerültek elkövetéseikbe.

A külföldi bűnelkövetők száma emelkedett a megyében. Három állampolgárságú elkövetői kört kell megemlíteni, melyek az összelkövetések 60 %-át teszik ki: román (23 %), szlovák (21 %) és osztrák (17 %). Az osztrák állampolgárokra nem a vagyon elleni bűnelkövetés, hanem az ittas járművezetés és a közúti közlekedési baleset okozása jellemző.

Megyénkben a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 13 %-kal csökkent.

Jellemző, hogy valamelyest nőtt a garázdaságok száma, a rablásokban erőszakos irányban történt elmozdulás.

Szabadfi rpád értékelésében kiemelte, hogy a megyei kapitányság az elmúlt öt év tükrében, a nyomozás eredményességét tekintve, folyamatosan emelkedő eredményt ért el. Az országos átlag felett van közel öt százalékkal.

A lakosság biztonságérzetét irritáló bűncselekmények mindegyik kategóriájában, kivéve a víkendház feltörés és a gépkocsi feltörés, jobbak vagyunk a nyomozás eredményességi átlagnál. 20 %-kal vagyunk jobbak ugyancsak az országos átlagnál a rablások felderítési eredményességében is.

Az új jogintézmény, az ideiglenes megelőző távoltartás jogszabályi hatályba lépését követően zavarmentesen történt a beállás. Megyénkben 16 eset történt, ebből 13 Győrben.

Fontos hogy a közlekedési szabálysértések esetében 57 %-kal csökkent a sebességtúllépése az állampolgároknak. Ez az objektív felelősség bevezetésének eredménye. Jelentősen csökkent a sérüléses közlekedési baleseteknek a száma és 20 emberrel kevesebb ember halt meg a megyében tavaly, mint tavalyelőtt közúti balesetben.

Csökkent a rendőri intézkedések elleni panaszok és a szolgálati balesetek száma is.

A polgárőrséggel közös járőrszolgálatok jelentős mértékben emelkedtek, közel ötezer órával több szolgálat történt.

A határon átnyúló üldözés a rendészeti együttműködési pontokon keresztül történik. Osztrák irányból 17 átüldözés, magyar irányból 1, szlovák irányból nem történt ilyen esemény. Kiváló az együttműködés az osztrák és szlovák szervekkel.

A tábornok végezetül elmondta, hogy a tavalyi évet adósság nélkül zárta a főkapitányság.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense