Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Augusztus 22. 09:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr, Sopron: legfeljebb az inflációt követő távhődíj-emelést várnak

Győr, Sopron: legfeljebb az inflációt követő távhődíj-emelést várnak

A kormány döntése értelmében a távhőszolgáltatás október 15-től érvénybe lépő új díjairól már nem a települési önkormányzatok, hanem a Magyar Energia Hivatal ajánlása alapján a nemzeti fejlesztési miniszter dönt.

A helyhatóságoknak augusztus 17-ig kellett állásfoglalást küldenie az energiahivatal részére a díjmegállapításról. Az önkormányzatok és a kormány szándéka megegyezik abban, hogy a rezsiköltségeket megfizethető szinten kell tartani, több településen mégis attól tartanak, hogy az idei áremelés meghaladhatja az infláció mértékét, és a hátralékos fogyasztók száma tovább növekszik.

Eddig Sopronban is a képviselő-testület döntött a távfűtés áráról. Az őszi fűtési szezonra azonban már az energetikáért felelős nemzeti fejlesztési miniszter állapítja meg a tarifákat. A miniszter döntését a Magyar Energia Hivatal segíti, a Hivatal augusztus 31-ig teszi meg javaslatát az árakra.
"Az eddigi árszínvonalat tartjuk elfogadhatónak" - mondta Fodor Tamás. A soproni polgármester legfeljebb az inflációkövető áremelést tartaná indokoltnak, ami 3,5-4%-os drágulást jelentene 2011-ben. A két helyi szolgáltató másként számol.
Fodor Tamás polgármester, Sopron, Fidesz-KDNP: "Két szolgáltató van, és a két szolgáltató különböző áremelést igényelt. Egyikük elég drasztikus, 30 százalék felettit, hivatkozva arra, hogy korábban nála nem volt áremelés. Én azt gondolom, hogy ilyen mértékű áremelést a magyar lakosság már nem tud elviselni."
"Egy átlagos, kétszobás lakás éves távfűtése és melegvízköltsége Győrben 154.700 forint, Sopronban pedig megközelíti a 210 ezer forintot. 50 ezer forint különbség van ebben az esetben városunk javára" - így Simon Róbert Balázs győri alpolgármester. A megyeszékhelyen a helyi szolgáltató egyszerre termel áramot és hőt. Az erőmű több villamos energiát termelt, mint amennyire a városnak szüksége volt. A felesleget a piacinál magasabb áron vette át eddig az állam, de a támogatási rendszert a parlament átalakította.

Simon Róbert Balázs, alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Az úgynevezett kötelező átvétellel Magyarországon ezt átvették, és a hazai villamosenergia-hálózatba bekapcsolásra került ez a plusz termelt energia. Ez sajnos megszűnt, ez a kötelező átvétel, így az a profit, ami ebből képződött, és amiből Győr tudta biztosítani az itt lakók számára a kedvező energiadíjakat, megszűnt."
Más néven ugyan, de a távhőszolgáltatás támogatása továbbél, és beépül a villanyszámlába. Az áramfogyasztók - kapcsolt termelés-szerkezet átalakítási díj néven - 1,2 forintot fizetnek kilowattóránként a távfűtés árának elfogadható szinten tartásáért. Mivel a távhőszolgáltatók többsége önkormányzati tulajdonban van, a településeknek nem érdekük az infláció feletti emelés, mert azzal várhatóan csak a díjhátralék növekedne. A győri városüzemeltetési vállalat nyáron se állt le a fizetési felszólítások postázásával.

Ozsvárt Tamás kommunikációs menedzser, Győr-Szol Zrt.: "500 millió forinttal tartoznak a társaságnak, szeretnénk, ha ebből minél nagyobb összeget befizetnének most, amikor a távhőszolgáltatás szünetel, és kicsit kevesebbet kell fizetni az ilyen típusú szolgáltatásokért. Van 58 olyan magánszemély, akik több mint 800 ezer forintos tartozást halmoztak fel, nyilván több év alatt."
A győri gazdasági társaságok, közületek távhőtartozásai pedig elérik a 140 millió forintot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.