Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 10. 12:20, csütörtök | Helyi
Forrás: Győrplusz.hu/MTI

Győr szándéka, hogy iskoláit saját fenntartásában működtesse tovább

Győr szándéka, hogy iskoláit saját fenntartásában működtesse tovább

Győr határozott szándéka, hogy általános- és középiskoláit saját fenntartásában működtesse tovább az új oktatási törvényjavaslat elfogadását követően is.

Így kommentálta Pokorni Zoltán nyilatkozatát dr. Somogyi Tivadar alpolgármester.

Pokorni Zoltán, az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának fideszes elnöke szerdán Budapesten arról beszélt, hogy az oktatási törvényjavaslatban megtalálható annak lehetősége, hogy a nagyobb önkormányzatok továbbra is iskolát tartsanak fenn- adta hírül a MTI.

A Színvonalas oktatás - a tankönyv mint nemzeti érték című szimpózium nyitó előadásában a szakpolitikus úgy fogalmazott: "indokolt és helyes hozzányúlni az iskolák fenntartásának kérdéshez", de a teljes államosítás "a ló másik oldala lenne", mert az egy nagy bürokratikus rendszer létrehozását feltételezné.

A jó megoldás szerinte az, ha "az állam magához húzza" a kistelepülések oktatásának feladatát, ugyanakkor módot ad a nagyobb településeknek az iskolafenntartásra.

Dr. Somogyi Tivadar kijelentette: határozottan örül annak, hogy a közoktatási kérdések elismert szakembere, Pokorni Zoltán is úgy látja: a nagyobb önkormányzatok továbbra is fenntartói maradhatnak iskoláiknak.

Az alpolgármester utalt rá: felmérték a győri pedagógusok álláspontját, s több 90 százalékuk azt szeretné, ha ezek az intézményeket a jövőben is Győr működtetné.

Az alpolgármester kifejtette: a tanulmányi versenyek eredményei, a felvételi statisztikák is azt mutatják, hogy városunk intézményeiben színvonalas oktató-nevelő munka folyik. Győr önkormányzata a jövőben is minden segítséget megad ehhez a tevékenységhez.

Hozzátette: nagyon reméli, hogy nem történnek olyan erőteljes változások a gazdasági, gazdálkodási környezetben, mely ezt a határozott vállalásukat, céljukat megnehezítené, lehetetlenné tenné.

Pokorni Zoltán A Színvonalas oktatás - a tankönyv mint nemzeti érték című szimpózium nyitó előadásában azt is elmondta, ahhoz, hogy az állam finanszírozni tudja a fenntartásába kerülő iskolákat, 2013-tól bizonyos forrásokat elvon majd az önkormányzatoktól, így a személyi jövedelemadó, a gépjárműadó és az iparűzési adó meghatározott részét, ezek a tervek szerint mintegy 360 milliárd forintot tesznek ki. Ahol az iskolák a települések kezében maradnak, a működési forrásokat megkapják az önkormányzatok az államtól - tette hozzá.

Pokorni Zoltán problémaként említette, hogy a szülőknek "meg kell vásárolniuk" a külön nyelvi órát, a művészeti képzést, a sportolási lehetőséget, akiknek a szülei pedig erre nem képesek, azok kimaradnak ebből a lehetőségből. Az egész napos iskolát ezért "hallatlan jó, innovatív lehetőségnek" nevezte, mert minderre lehetőségük lesz ingyen a diákoknak, ezt azonban véleménye szerint nem lehet egyetlen lépésben, kötelező módon bevezetni, öt-nyolc évre lenne szükség hozzá.

MTI/Győr+

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.