Városlista
2024. szeptember 7, szombat - Regina

Hírek

2010. November 02. 07:55, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr biztosítaná a házi segítségnyújtást a kistérség tíz településének

Győr biztosítaná a házi segítségnyújtást a kistérség tíz településének

Segélyhívó készülékekkel látná el Győr azoknak az agglomerációhoz tartozó kistelepüléseknek a rászorulóit, akiknél megszüntették a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. A berendezések kikapcsolására azért került sor, mert a

A kisalföldi megyeszékhelyen 2012 végéig 500 készülék kihelyezésére van mód, ezekből jutna a kistérségi társulás területén érintett 10 falu idős, beteg embereinek is.

"Ha baj van, akkor itt kell megnyomni. Különben az enyém nincs bekapcsolva. Ki van szerelve" - mondta keserűen Terike néni. A 94 éves bőnyi asszony nem az egyetlen, akinél a szocialisták év eleji költségvetési elvonásai következtében kikapcsolták a segélyhívó készüléket.

"Segélyhívás pánikgombról!" - jelzi a központi műszer, ha segélyhívás érkezik. De a pánikot leginkább az okozta, amikor kiderült, a kistelepülések nem tudják finanszírozni a megszűntetett szolgáltatást.

Horváth Károly, Győrújfalu: "Ez sok, idős embernek biztonságot jelent, ha ez a készülék kéznél van, vagy készenlétben van, mert hát rá vagyunk utalva sajnos."

A győri önkormányzat most a Nemzeti Erőforrás Minisztériumával együttműködve szeretné a többcélú kistérségi társulás 10 kistelepülésén visszaállítani a szolgáltatást a legrászorultabbak esetében.

"Van rendesen berendezve autó, szakemberek, minden. Tehát kompletten 24 órás szolgálatra fel vagyunk készülve, hiszen ez a lényeg" - mondja dr. Somogyi Tivadar alpolgármester.

Győrben egy korábban elnyert pályázat alapján 300 jelzőkészülék működtetése már biztosított, ám további 200 berendezésre szabad kapacitás van.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Az üzembe helyezés, az nem olyan drága, hiszen maga a készülék talán ezer forint, vagy még annyi sem, hanem az üzemeltetése a drága, hogy képzett szakember 24 órában elérhető legyen. Ez évi több tízmillió forintot jelent a városnak, erre meg is volt a pályázat. Ha nem nyertünk annyit, akkor kiegészítettük, így a községeknek is elfogadható, néhány százezer forintos hozzájárulást fog jelenteni."

A 10 községben elhelyezett segélyhívó-készülékeket egyre rendszerbe kötik majd a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Központban található állomással, így riasztás esetén éppúgy kapcsolatot teremthetnek a vidéken bajba került idősekkel, mint a városban élőkkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.

2024. Szeptember 07. 08:14, szombat | Helyi

Kétszáz kiállító az idei Gazdanapokon

Közel 200 kiállítóval várják szombatig a látogatókat a 37. Bábolnai Gazdanapokon.

2024. Szeptember 07. 07:11, szombat | Helyi

Őszi nyitvatartás a pannonhalmi főapátságban

A turistafőszezon lezárultával a pannonhalmi főapátság nyitvatartása is őszi üzemmódra állt át, amely lényegében a tavaszinak felel meg. A legfontosabb, hogy hétfőn ne akarjuk látogatni a monostort!

2024. Szeptember 06. 09:13, péntek | Helyi

Katonás rend a női kéziseknél (VIDEÓ)

A 2024/25-ös évadnak hat új igazolással a soraiban nekivágó Győri Audi ETO KC csapata a hagyományoknak megfelelően csapatépítő programon vett részt.