Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Június 12. 11:30, kedd | Helyi
Forrás: gyor.hu

Győrbe érkezik a Szent Jobb

Győrbe érkezik a Szent Jobb

A Szent László Napok június 23-27. között szakrális és világi programjaival várja az érdeklődőket.

Megelevenedik a lovagkor, a körmenetben Szent László Hermája mellett a Szent Jobbot is körbehordozzák és átadják a Szent László-díjakat is…

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester a programokkal kapcsolatban elmondta, azok két részre oszthatók. A világi rendezvényeket június 23-24-én rendezik az Aranyparton, ahol időutazásban vehetnek részt a győriek és az ide látogatók. Visszacsöppenhetünk a lovagkorba, részt vehetünk a lovagi tornákon, ha nem vigyázunk, akár még kalodába is kerülhetünk.

A szakrális programokat június 27-én rendezik. László napon délután négy órától kezdődik az önkormányzat ünnepi díszközgyűlése, amelyen átadják az idei Szent László-díjakat. A Káptalandombon avatják fel Szent László király szobrát, majd a Bazilikában a hagyományos püspöki szentmise után következik a körmenet, amelyen két nemzeti ereklyénket is körbehordozzák, hiszen Szent László Hermája mellett a Szent Jobb is Győrbe érkezik.

Serfőzőné Tóth Andrea kulturális igazgató kifejtette, a kosztümös programok nagy népszerűségnek örvendenek a városban, így a Kismegyeri Hadijáték és a Barokk Esküvő mellett a Szent László Napok is a kiemelt rendezvényeink közé tartoznak. A lovagkort megidéző két nap évről évre nagyobb látogatószámot vonz, és jövőre számos külföldi hagyományőrző is érkezik majd hozzánk.

Tóth Szilárd, aki nem csak szervezőként, de aktív szereplőként is részt vesz a lovagi tornákon, elmondta, a két nap során a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt látványos programokat kínálnak. Több mint háromszáz fős kosztümös felvonulás, kopjatörés, párviadalok, íjászverseny, póni-felvonulás, középkori felvonulás, bábelőadás, koncertek, bemutatók és gyerekjátékok színesítik az eseményt. A program itt olvasható!

Szent Lászlóról és a Szent László kultuszról részletesebben itt olvashat!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?