Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2012. Június 12. 11:30, kedd | Helyi
Forrás: gyor.hu

Győrbe érkezik a Szent Jobb

Győrbe érkezik a Szent Jobb

A Szent László Napok június 23-27. között szakrális és világi programjaival várja az érdeklődőket.

Megelevenedik a lovagkor, a körmenetben Szent László Hermája mellett a Szent Jobbot is körbehordozzák és átadják a Szent László-díjakat is…

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester a programokkal kapcsolatban elmondta, azok két részre oszthatók. A világi rendezvényeket június 23-24-én rendezik az Aranyparton, ahol időutazásban vehetnek részt a győriek és az ide látogatók. Visszacsöppenhetünk a lovagkorba, részt vehetünk a lovagi tornákon, ha nem vigyázunk, akár még kalodába is kerülhetünk.

A szakrális programokat június 27-én rendezik. László napon délután négy órától kezdődik az önkormányzat ünnepi díszközgyűlése, amelyen átadják az idei Szent László-díjakat. A Káptalandombon avatják fel Szent László király szobrát, majd a Bazilikában a hagyományos püspöki szentmise után következik a körmenet, amelyen két nemzeti ereklyénket is körbehordozzák, hiszen Szent László Hermája mellett a Szent Jobb is Győrbe érkezik.

Serfőzőné Tóth Andrea kulturális igazgató kifejtette, a kosztümös programok nagy népszerűségnek örvendenek a városban, így a Kismegyeri Hadijáték és a Barokk Esküvő mellett a Szent László Napok is a kiemelt rendezvényeink közé tartoznak. A lovagkort megidéző két nap évről évre nagyobb látogatószámot vonz, és jövőre számos külföldi hagyományőrző is érkezik majd hozzánk.

Tóth Szilárd, aki nem csak szervezőként, de aktív szereplőként is részt vesz a lovagi tornákon, elmondta, a két nap során a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt látványos programokat kínálnak. Több mint háromszáz fős kosztümös felvonulás, kopjatörés, párviadalok, íjászverseny, póni-felvonulás, középkori felvonulás, bábelőadás, koncertek, bemutatók és gyerekjátékok színesítik az eseményt. A program itt olvasható!

Szent Lászlóról és a Szent László kultuszról részletesebben itt olvashat!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 09:12, szerda | Helyi

Jó figyelmeztetés ez a tűzeset: figyelték, mégis továbbterjedtek a lángok

Kerti hulladékot égettek a minap Dunaszegen, a Hunyadi János utcában. A tűz továbbterjedt és mintegy kétszáz négyzetméteren pusztított annak ellenére, hogy felügyelték.

2024. Június 12. 08:14, szerda | Helyi

Kopasz Bálint kiharcolta az olimpiai részvételt, nagy fölénnyel nyert a válogatón

A kajak egyes 1000 méteres döntőjét megnyerve megváltotta a párizsi indulás jogát a szegedi válogatón Kopasz Bálint, a Győri Graboplast VSE versenyzője.

2024. Június 12. 07:13, szerda | Helyi

Győrben tesztelik a világ leghatékonyabb e-buszait

Győr városi közlekedésében mutatkozik be a Kravtex-Kühne Csoport első, 100 százalékban ban elektromos meghajtású autóbusza, a vadonatúj Credobus Electronell.

2024. Június 11. 09:13, kedd | Helyi

Valamit visz a víz, sokan a rendszámtáblát vesztették el az eső miatt

Rendszámtáblák sora veszett el a hétfőn lezúdult esőben, érdemes nézni a Facebookon lévő csoportokat, amelyeken többen is posztoltak a megtalált darabokról. Nagy károkról is érkeztek hírek.