Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Július 17. 10:40, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győrben a válság, Mosonmagyaróváron az alagút végét látja az önkormányzat

Győrben a válság, Mosonmagyaróváron az alagút végét látja az önkormányzat

Az erősebb gazdasági háttérrel rendelkező, és az idén új munkahelyteremtő beruházásokba kezdő önkormányzatok 2011 végére nagyobb adóbevétellel számolhatnak, mint a válság elmúlt két évében.

Győrben már most 15 százalékkal, azaz 1,1 milliárd forinttal meghaladják az összesített adóbevételek az egy évvel ezelőttit.

Mosonmagyaróváron ugyan az időarányosan teljesített befizetéseknek csak a 40 százaléka érkezett be az önkormányzat kasszájába, a város vezetése azzal számol, hogy az ipari park bővülésével emelkednek majd az adóbevételek. A vörösiszap-sújtotta Devecserben a parlamenti döntéssel megnyíló pályázati lehetőségek, és a kedvezményesen kínált önkormányzati telkek révén nőtt meg az érdeklődés a letelepedni szándékozó vállalkozások részéről.

685 és félmillió forint folyt be az év első felében iparűzési adóból a 30 ezres Mosonmagyaróvár kasszájába. A bevétel ugyan elmarad a költségvetésben kalkulált tervtől, az önkormányzatnál összességében mégsem csalódottak. Az év eleje óta két új üzem is épült az ipari parkban, amelyek idén kezdenek termelni, és rövidesen több százmillió forinttal gyarapítják majd a helyi büdzsét.

Árvai István alpolgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP: "Ha visszatekintünk az előző évekre, azt kell mondani, hogy különböző helyi adónemekben ilyenkor az 50 %- körüli teljesítés az optimális, és az az elfogadható. Jelen pillanatban a terv szerint 1 milliárd 700 millió valamivel meghaladó iparűzési adót terveztünk, ennek a teljesülési szintje momentán 40 % alatt van. Azt lehet mondani, hogy ez az előzőévekhez képest elmarad."

A vörösiszap-katasztrófa miatt nehéz anyagi helyzetbe került Devecser polgármestere is bizakodik. Toldi Tamás elmondta, a 60-70 milliós iparűzési adóbevételeken is lendíthet a kiemelten hátrányos térséggé nyilvánítás, hiszen új pályázati források jelennek meg számukra, amely lehetővé teszi, hogy az érdeklődő vállalkozóknak is kedvezményeket nyújtsanak.

Toldi Tamás polgármester, Devecser, Fidesz-KDNP: "Testületünk eldöntötte azt, hogy olcsóbban adjuk a telkeket, tehát akkor is, ha veszteségünk lesz, saját számlánk terhére inkább kipótoljuk, de hogy idecsábítsuk a munkahelyteremtő beruházásokat, ezért a telephelyeket is, úgy döntöttünk, legalább 50 %-kal olcsóbban adjuk, mint a térségünkben, környezetünkben lévő települések."

"Mindenképpen előrelépés van a 2010-es évhez képest mintegy 1,1 milliárd forinttal nőtt a bevételünk összességében, a 2008-as év, ami viszont még a válság előtti év volt, ahhoz képest is javulás van, mintegy 348 millió forinttal" - mondta Simon Róbert Balázts győri alpolgármester.

Győr az első magyar város, amely egyértelműen túljutott a válságon, és adóbevételei már meghaladják a kritikus időszakot megelőző évek adatait is. 2011 első félévében 8,3 milliárd forint folyt be a kisalföldi megyeszékhely kasszájába, a tavalyi 7,2, és a 2008-as 8 milliárd forinttal ellentétben. A recesszió hatásai itt is leginkább az építőiparban váltak érezhetővé.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "A körbetartozások még nem oldódtak meg, és csak egy minimális változás van az építőiparban. De Győrre alapvetően a gépgyártás, a járműgyártás, és ezen területeknek a begyártásai, beszállításai a jellemzőek, ezeken a területeken már kijelenthetjük, hogy meghaladja az iparág teljesítménye a gazdasági válság előtti időszakét."

Erősödő gazdasági élénkülést várnak Győrben és a régióban az Audi új gyárának beindulásától is. A kormány a korábban bejelentett 11,2 milliárd forint mellett további, 2 milliárdot meghaladó összeggel támogatja az autógyár 2018-ig megvalósuló, 2100 munkahelyet teremtő fejlesztéseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.