Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. November 25. 07:20, vasárnap | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti/MTI

Győrben csak egy helyen nyílt influenza-oltópont

Győrben csak egy helyen nyílt influenza-oltópont

Az ÁNTSZ-engedéllyel rendelkező rendelőkben az oltás azonnal, időpont-egyeztetés nélkül is megkapható. Az oltást magunk is beadhatjuk mikrotűvel.

Országszerte 15 helyen már működnek az úgynevezett oltópontok, ahol néhány perc alatt bárki beadathatja magának az influenza elleni védőoltást. Az állomások azoknak nyújtanak megoldást, akik nem jogosultak az állami térítésmentes oltásra, és csak akkor keresik fel a háziorvosukat, amikor már megbetegedtek, egyébként pedig nem jutna idejük a védőoltás beadatására.

Az oltopont.hu oldalon megkereshetjük a lakóhelyünkhöz legközelebbi oltópontot, Győrben a Kardirex Egészségügyi Központ (9024 Győr Táncsics Mihály u. 43.) adott helyet influenza-oltópontnak.

A hálózatot a Sanofi Pasteur működteti, amelynek magyarországi vezetője, Labancz László szerint az influenza elleni oltást még a járvány kitörése előtt érdemes beadatni, hiszen a védettség kialakulásához az oltás beadásától számítva 2-3 hétnek kell eltelnie. A tavalyi tapasztalatok alapján "jól vizsgáztak az oltópontok" - áll a közleményben.

A cég szerint az oltás különösen ajánlott azoknak, akik krónikus megbetegedésben szenvednek, illetve hajlamosabbak a megfázásra, gyakrabban kapják el az influenzát, továbbá a cukorbetegeknek és azoknak, akik gyakran tartózkodnak zsúfolt helyeken, illetve azon családoknak, amelyekben kisgyermek van. Mint kiemelték, az oltópontokon elérhető a legmodernebb, mikrotűs, valamint a hagyományos vakcina is. (Az idei szezonban már a pneumococcus elleni oltás is elérhető az oltópontokon, amely az ÁNTSZ ajánlása szerint a krónikus betegeknek és az időseknek javasolt.)

Az ÁNTSZ az influenza helyzetről szóló legfrissebb jelentésében azt írta: a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint november 12. és november 18. között az országban az előző héthez hasonló számú, mintegy 5200 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az összesen 19 influenzagyanús betegtől vett légúti minták közül egyben sem mutatták ki a vírus jelenlétét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.