Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. Szeptember 28. 13:28, péntek | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti

Győrben is izgalmakkal teli éjszakára számítanak

Győrben is izgalmakkal teli éjszakára számítanak

Városunk minkét egyeteme gőzerővel készül a hétvégére. A Kutatók Éjszakája 2012-ben is számos izgalmat rejt.

Szeptember nem csupán az iskolakezdés hónapja – az ősz kezdetén évek óta Európa számos egyeteme megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, hogy látványos, színes-szagos előadások mentén kalauzolja végig az érdeklődőket a tudomány világában- írja Winkler Csaba a SZE kommunikációs titkára.

A Széchenyi István Egyetem egyébként hetedik alkalommal csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez, s jól mutatja aszeptember 28-án, péntekentartandó rendezvény előzetes sikerét, hogy közel ezer kisiskolás és gimnazista regisztrált a programfolyam kezdetét jelentő Kiskutatók Akadályversenyére. Aki látta már eme próbatétel korábbi eredményhirdetéseit, jól tudja, szinte szétveti a legnagyobb előadótermek falait a leendő hallgatók lelkes ovációja.

A délután programjait további ügyességi versenyek és a Mobilis kísérletei színesítik, s ahogy leszáll az este, az előadótermekben feltárul a titkok kapuja. Hogy néz ki a Formula-1 autóverseny a fizikus szemével? Kell-e nekünk nukleáris energia? Miért reptetnek galambokat a bűvészek – csak nem be akarják csapni a szemünket? Hogyan tornáztat meg a mobilod? Milyen kihívásokat jelent a közlekedés, a logisztika terén egy olimpia – például az idei?

Csak néhány abból a rengeteg kérdésből, amelyekre választ kaphat mindenki, aki ellátogat szeptember utolsó péntekén a nemrég megújult Széchenyi István Egyetem kampuszára. Az intézmény obszervatóriumában csillagvizsgálásba is be lehet kapcsolódni, és – tessék megkapaszkodni – még az is kiderül, mi köze a vámpíroknak a történelemhez! Igazi kuriózumnak ígérkezik továbbá az irányítósávos cipő feltalálójával való találkozási lehetőség (ezt az ötletet még az Adidas is megpróbálta lekoppintani).

A díjtalanul látogatható program-kavalkád tehát igazi felüdülést és játékos ismeretszerzést garantál a család apraja és nagyja számára egyaránt. Az előadások és „fakultációk” részletes listájáért érdemes előzetesen ellátogatni awww.kutatokejszakaja.hucímen elérhető honlapra, hogy ne maradjunk le egyetlen kedvünkre való eseményről sem.

Az Apáczai programjai, fotópályázatuk felhívása itt, a Széchenyi Egyetem programkínálata itt érhető el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:16, csütörtök | Helyi

A barokk korba repít vissza a 250 éves pannonhalmi orgona

A felújítás után visszatért Pannonhalmára és ismét régi pompájában ragyog az 1778-es években készült Corte-orgona. Sokat látott restaurátorok számára is kihívás felújítani egy ilyen hangszert.

2024. Május 09. 08:11, csütörtök | Helyi

Kevesebb lett az elhúzódó peres ügy

Országosan csaknem megfeleződött a két éven túli peres ügyek száma 2023-ban.

2024. Május 09. 07:14, csütörtök | Helyi

A Győri Balett táncosát választották a legjobb női balettosnak

Szakmai díjakat adtak át a tánc világnapja alkalmából.

2024. Május 08. 09:11, szerda | Helyi

Hamarosan kezdődik az Öt Templom Fesztivál

Május 9-én, csütörtökön kezdődik az Öt Templom Fesztivál.