Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Január 02. 15:37, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győrben is úgy látják: erélyesebben kell fellépni a gépjármű-bűnözés ellen

Győrben is úgy látják: erélyesebben kell fellépni a gépjármű-bűnözés ellen

Az új jogszabály alapján egyenértékű és egymásnak megfeleltethető lesz a vizsgaállomásokon végzett gépjármű-eredetiségvizsgálatok eredménye, miután a vizsgahely

A műszaki vizsgálat és az eredetiségvizsgálat egyaránt elvégezhető ezután a megfelelő technikai feltételekkel ellátott tanúsító szervezetek vizsgaállomásain, az előzetes eredetiségvizsgálatért fizetendő díj összege változatlan marad. A vizsgáztatók úgy látják, hogy a rendszer csak a hivatalok részéről válik egyszerűbbé, nekik nem jár kevesebb ügyintézéssel, mint a korábbi, papíralapú eljárási rend esetében. Sokakat felkészületlenül érnek a változtatások, s még a kiadásaik is emelkedni fognak.

Nyuli János vizsgáztató, autószerelő, Győr:

"Régebben azért volt, hogy az autószerelőket területileg összehívták, és ott a felügyelet részéről, a kisiparosok szövetségétől egy olyan tájékoztatást adtak, hogy mi várható, mire kell felkészülni, mi a véleményünk, de ez a mostani változtatások esetében teljesen elmaradt."

A közreműködő szervezetek eredetiségvizsgálatban történő részvételének feltétele a Nemzeti Közlekedési Hatósággal kötött érvényes hatósági szerződés, no meg a központi informatikai adatbázishoz való csatlakozás. Ez esetenként néhány tíz, de akár több százezer forintos fejlesztést is szükségessé tesz vállalkozónként, a korábbi műszaki felszereltségi szinttől függően. A hatóságnál úgy vélik, a rendszer egységesítése közös érdek, hiszen átláthatóbbá teszi az ügyintézést, s a gépjármű-bűncselekményeket is visszaszoríthatja. Az előzetes eredetiség-vizsgálatot elsősorban bűnmegelőzési céllal vezették be 1998-ban, a vizsgálat pedig 2004 óta működik hatósági eljárás keretében.

Lovas Károly Róbert elnökhelyettes, Nemzeti Közlekedési Hatóság:

"Ha valaki korábban papíralapon leadott egy autót mondjuk Debrecenben, és ugyanúgy leadott egy hasonló alváz és motorszámú autót Sopronban, az sokáig nem derült ki, hiszen a két papír sohasem találkozott. Ez az új rendszer viszont, ami egy egységes rendszer lesz, elektronikus rendszer lesz, ráadásul egy amolyan on-line és real-time rendszer lesz, ami rögtön azt fogja eredményezni, hogy egy radab autóból mondjuk csak egy darab motor, meg egy darab sebességváltó lesz majd eladható."

A kereskedéssel, vizsgáztatással és bontással foglalkozó hazai cégek egyetértenek azzal, hogy gátat kell szabni a fekete kereskedelemnek, az autólopásoknak és az illegális vállalkozások működésének, de szerintük ehhez nem a jogszabály szerint működő cégeket kell további járulékos költségekkel megterhelni.

Lukács Pál fejlesztési és kommunikációs vezető, Alcufer Kft., Győr:

"A bíróságnak az ítélkezési gyakorlatában elvileg benne lehetne az azonnali megsemmisítés intézménye. Ezzel ugye a csempészett áruknál élnek is rendesen. Mi ezzel érvelünk, de az államigazgatás oldaláról mindig azt halljuk, hogy ezt ezért, meg ezért nem lehet megcsinálni. Mi meg úgy gondoljuk, hogy ezért, meg ezért meg kell tenni, mert csak és kizárólag ez lehet az, ami visszatartja az elkövetéstől azokat, akik ugye nem a jog szerint járnak el."

Az ügyfelek számára egyébként az eredetiségvizsgálat kapcsán túl sok minden a jövőben sem változik, aki használt autót vesz, illetve külföldről hoz be kocsit, annak ezt a vizsgálatot törvényes keretek között ezután is el kell végeztetnie.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.