Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Július 06. 07:55, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győrben is van realitása az elővárosi és városi körvasút megteremtésének

Győrben is van realitása az elővárosi és városi körvasút megteremtésének

Az elővárosi és városi vasutak fejlesztése is szerepel a kormány közösségi közlekedés megújításáról szóló stratégiájában. A teljes munkaanyag a ny

"Ezt a szakaszt kellene megépíteni, a nádorvárosi temetőt elkerülően, és akkor tulajdonképpen rendelkeznénk egy városi körvasúttal" - mutat az előttünk kiterített térképre dr. Ottófi Rudolf, Győr alpolgármestere. A térkép is arról árulkodik, hogy Győrben viszonylag egyszerűen megteremthetők lennének a városi vonatközlekedés feltételei. A Bakonyvasút Szövetség terveket is készített a kisalföldi megyeszékhely elővárosi vasúti forgalmának kialakítására. Az elgondolást az önkormányzat vezetése támogatja.

Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP:

"A világ jobbik felében minden értelmes közlekedési szakértő az elővárosi vasutakban, a körvasutakban gondolkodik. Ehhez Győrben is meglennének az adottságok, úgyhogy szeretném, hogyha el tudnánk ebbe az irányba indulni."

A közlekedési szakemberek szerint az igények felmérése a legtöbb hazai nagyváros és ipari övezet környezetében megtörtént.

Feld Márton elnökségi tag, Magyar Közlekedési Klub:

"Ahol nagyon sok tehervonat és személyvonat keresztezi egymást a pályaudvaron, ott többletvágányok építésével, forgalmi kitérők építésével lehetővé tegyék azt, hogy az alapvető közlekedés mellett egy sűrű, ütemes elővárosi vasúti közlekedés is megtörténhessen."

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a vasúti fejlesztések a gazdaságnak is lendületet adhatnak. Fónagy János példaként a Sajó völgyét, az ózdi régiót említette.

Fónagy János államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Fidesz-KDNP:

"Hogyha annak a 180 ezer embernek tudunk egy ütemes, elővárosi, vagy ahogy a budapesti mondja, egy hévszerűen működő közlekedést nyújtani, akkor meggyőződésem, hogy az emberek mobilitása az helyreáll."

A Parlament önkormányzati bizottságának vezetője úgy véli, a zsúfolt városi forgalmon is enyhíthetne az elővárosi vasút megvalósítása.

Kovács Zoltán elnök, nkormányzati és Településfejlesztési Bizottság, Fidesz-KDNP:

"Szerintem ez egy fontos fejlesztési irány, hiszen ma a városaink zsúfoltak a személyautó forgalom miatt. Mindenképpen a nyugat-európai példát kell követni, amiről államtitkár úr is beszélt, az elővárosi vasútnak sokkal nagyobb szerepet kell egy jó menetrend mellett tulajdonítani, ráadásul környezetbarátabb, és kényelmesebb közlekedést biztosíthat."

A kormány célja a közösségi közlekedés fejlesztése mellett, hogy miközben az állami támogatás a jelenlegi szinten marad, a szolgáltatások színvonalát jelentősen emelni tudják.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.

2024. Május 01. 09:12, szerda | Helyi

Megnyerte a férfi kézilabda bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC

A hátralévő 3 forduló eredményétől függetlenül már most megnyerte a bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC csapata.

2024. Május 01. 07:13, szerda | Helyi

Először nyílt fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában

„Hommage fekete-fehérben: tisztelgés Győr városa és a Széchenyi István Egyetem előtt” címmel nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában a napokban.