Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2011. Október 20. 12:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győri autókereskedők: ellehetetlenülő használtautó-import az adóváltozások miatt?

Győri autókereskedők: ellehetetlenülő használtautó-import az adóváltozások miatt?

A kereskedők szerint a regisztrációs adótételek jövő évi változása ellehetetlenítheti a használtautó-importot.

A forgalom többségét kitevő 3-7 éves, Euro3-as, valamint Euro4-es környezeti besorolású motoroknál a 40 %-ot is elérheti az adóemelkedés, ami a használt autók árait 5 százalékkal drágíthatja. Érzékenyen érintheti a piacot a gépjármű átírás illetékének 30-40 százalékos emelése is, ami a jelenleg köbcentiméterenként 18 és 24 forintot teljesítményadóra váltaná. Ötven százalékkal emelkedik jövőre a cégautók után fizetett adótétel is, amelynek éves összegét az eddigitől eltérően, előre, egy összegben kell megfizetni január 20-áig.

Az egyik győri autószalonban több 3-4 éves, kiváló műszaki állapotban lévő használt gépkocsit kapni. A kereskedő ezekből közel négyszázat ad el évente. Ebből él, miután új autókból jó, ha 6-ot értékesít egész évben.

"Egy ilyen típusú 2200 köbcentis, dízel autó átírása jelen pillanatban, az illeték eddig 52 ezer forint volt, jövő év január 1-től 79 ezer forintra módosul, ami 27 ezer forintos különbséget fog jelenteni a vevők részére" - mutat az egyik autóra Pulai Roland. A szalon kereskedelmi vezetője azt mondja, a regisztrációs adótételek 11-39 százalék közötti növekedése 3-5 százalékkal emelheti meg a használt autók árát.

Pulai Roland kereskedelmi vezető, Autó Pulai, Győr: "A használt autók árai kezdenek növekedni. Ugye, ma elég nagy a kereslet a használt autók felé, főleg a minőségi gépkocsik iránt, és azzal, hogy a újautó piac áll, és nincsen egy körforgás, amivel az autók visszajutnának a használtautó piacra, mert nem vesznek az emberek új autót, ezáltal a minőségi használt autók árai jelentősen drágultak, illetve kezdenek felmenni egyre jobban."

Kedvező viszont, hogy a regisztrációs adó felső határát 3,2 millió forintról 2 millióra csökkentenék az új autók esetében, és ezzel arra ösztönöznék a nagy motorral rendelkező, drága autók tulajdonosait, hogy magyar rendszámmal helyezzék forgalomba az autóikat.

Gíró-Szász András kormányszóvivő: "A gépkocsiállomány egyre inkább azon gépjárművek felé menjen el, amely gépjárművek környezetkímélőbbek, a környezeti hatásokat tekintve kedvezőbbek az eredményei. Ezeket preferálja a kormány ezekben a lépésekben, és a feleslegesen nagy teljesítményű, és környezetileg negatívan besorolt kocsikat kevésbé preferálja."

Átlagban 50 százalékkal nő jövőre a cégautók adója, és előre, egy összegben kell majd befizetni január 20-ig. Eddig negyedévente, és utólag kellett befizetni a hengerűrtartalomtól függően havi 7, vagy 15 ezer forintos adóterhelést.

Vajda Péter tulajdonos, Pedró Pékség, Sokorópátka: "Az áfa növelésével és az üzemanyag emelkedésével a cégautó adó változását már nem tudjuk bevállalni, inkább eladjuk azt az autót, amit ez érint, és másra fordítjuk a pénzt, a pékáruk fejlesztésére, hogy a vásárlók mindig elégedettek legyenek, mi pedig tudjuk pörgetni az árunkat."

A kormány szerint a cégautó adó emelés nem fog nagy változást hozni a gépjárművek üzemeltetésében, hiszen még mindig több az előnye az adó megfizetésének, mint a tételes elszámoláshoz kapcsolódó korlátozás hátránya, nem is beszélve az adminisztratív többletteherről.

Címkék: használtautó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 09:16, vasárnap | Helyi

Kulcslyuk műtéthez kapott pénzt a győri kórház helyi vadászoktól

Megyei vadászok a győri kórház gyermekosztályának 1 200 000 forint értékű segítséget „vadásztak össze”.

2024. Május 19. 08:16, vasárnap | Helyi

Nyomatékot adnak gyakorlati tudásuknak

Még könnyebb lesz fizikát tanulni a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban. Az intézmény megkapta ajándékba azt az eszközt, amelyet a tavalyi Alprosys Kreatív Fizikaversenyen használtak a diákok.

2024. Május 19. 07:12, vasárnap | Helyi

Díjat nyert a győri Audi

Azért kapta az elismerést, mert energiaigényének nagy részét megújuló forrásból fedezi.

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.