Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Szeptember 12. 09:35, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győri autópiac: vegetáló kereskedők, rekordokat döntő járműgyártók

Győri autópiac: vegetáló kereskedők, rekordokat döntő járműgyártók

Négy év alatt negyedére zuhant hazánkban az újautó-eladások száma, ami a használtautó-piacokon is egyre komolyabb zavarokat okoz. A folyamatoknak Győrben jártunk utána.

Érezhető hiány alakult ki az 1-3 éves, újszerű gépjárművekből, az autószalonok jelentős része sem az értékesítésekből, sokkal inkább a használt gépkocsik karbantartásából, szervízeléséből tartja fenn magát. Eközben a világhírű járműcégek magyarországi gyárai az európai és ázsiai újautó-vásárlások növekedése miatt termelési rekordokat döntenek, ennek következtében még a beszállítóik is folyamatos fejlesztéseket, és munkaerő-felvételt terveznek.

A Nyugathír.hu által felkeresett győri autószalonban 3-4 éve 30-35 új gépjárművet adtak el havonta. Most jó esetben 1-2 újautót vásárolnak.

"Az látszik, hogy a régi, bevált kocsijukat szervizeltetik, megjavíttatják, és sajnos ezáltal mondjuk az autópark is ismételten elkezdett öregedni" - mondja az autókereskedő.

Először 2009-ben esett vissza a korábbi érték töredékére az eladott új autók száma. A tapasztalat az, hogy a gazdasági nehézségek miatt azok a magánszemélyek is tovább tartják meg autóikat, akik korábban 2-3 év után, beszámítással lecserélték azt a márkakereskedőjüknél. A céges flották esetében pedig egyértelműen érzékelhető a cserék legalább 9-12 hónapos kitolása.

Molnár Tibor autókereskedő: "Az új autók értékesítése nagyon visszaesett, a használt kocsik értékesítése kicsit megnövekedett. A mi szalonjainkban a kisebb értékű autók, amelyek ilyen 1-3 milliós értékűek, ezeket tudjuk inkább forgalmazni. Egyelőre az tűnik ki, hogy a látogatók forgalma kicsit már növekszik, de a vevőket nem látjuk egyelőre."

"Az Audi világszerte, az első félévben több mint 650 ezer autót értékesített, nemcsak Európában nőttek az eladások, hanem elsősorban Ázsiában, és nagyon fontos piac számunkra Kína" - így a győri Audi Hungária Motor Kft. kommunikációs vezetője.

Miközben a hazai autópiac gyengélkedik, a győri Audi-gyár rekordokat dönt. Idén a nyári leállás is elmaradt.

Czeichmeister Mónika kommunikációs vezető, Audi Hungária Motor Kft.: "Az első félévben közel egymillió motor készült Győrben az Audi Hungária Motor Kft.-nél, ez egy 7 %-os emelkedésnek felel meg, illetve közel 25 ezer autót gyártottunk le, amely 14 %-os növekedést jelent. Ez a növekedési tendencia egyébként jellemző már 2009 év vége óta. Ugyan a válság minket is érintett, de közel sem olyan mértékben, mint más járműipari szereplőt, vagy gazdasági vállalkozást."

A napokban nyitotta meg új gyárát Mosonmagyaróváron az indiai SMR. A konszern a világ nagy járműcégeinek a beszállítója, a tervek szerint a Lajta-parti városban éves szinten 7 millió külső visszapillantó-tükröt gyártanak majd. Az anyavállalat a válság idején is 43 %-kal folyamatosan növelte a kapacitását, és egy előre lekötött, 800 millió forintos megrendelés miatt döntöttek az új üzem felépítése mellett.

Tibori Pál Levente gyárigazgató, SMR Magyarország: "Körülbelül 22 millió eurós beruházás volt, de további beruházásokat is tervezünk. A technológiát, azaz a gyártósorainkat és a gépeket rendre vesszük meg, így összesen a jövőre nézve mintegy 40 millió eurós beruházásról beszélünk."

A hazai használtautó-kereskedők közül többen kerülhetnek nehéz helyzetbe, vagy akár szűnhetnek meg, az újszerű autók kínálatának szűkülése miatt, hiszen ez a kategória biztosítaná számukra a legkedvezőbb árrést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.

2024. Augusztus 16. 08:08, péntek | Helyi

Idén is zsebbenyúlós az iskolakezdés – Gazdasági Magazin 9.rész

Már szinte minden papírboltban elkezdődött a nagyroham az iskolakezdés előtt.

2024. Augusztus 16. 07:10, péntek | Helyi

III. fokú riasztás és vízosztás a pályaudvarokon – Győrben is

Harmadfokú hőségriasztást hirdettek ki, ezért augusztus 14-től augusztus 18-ig a MÁV, a VOLÁN és a GYSEV is az utasai számára díjmentesen vizet biztosít.

2024. Augusztus 15. 09:12, csütörtök | Helyi

Apa és fia is bajnok Jiu-Jitsuban

A brit és a magyar bajnoki címet is magáénak tudhatja apa és fia. Dr. Varga István és Varga András Győrből hódította meg Európát, és gyűjtött be számos hazai és nemzetközi elismerést Jiu-Jitsuban.