Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Július 03. 10:04, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Győri fémkereskedők - A tizennégy gyanúsított közül még nyolcan vannak előzetesben

Győri fémkereskedők - A tizennégy gyanúsított közül még nyolcan vannak előzetesben

Még nyolcan vannak előzetes letartóztatásban a január elején kipattant győri fémkereskedőügy tizennégy gyanúsítottja közül: öt ember esetében kedden három hónappal meghosszabbították a kényszerintézkedést.

Máté Kinga a döntés indokaként azt mondta: valamennyi gyanúsított esetében változatlanul fennáll az összebeszélés, a nyomozás megnehezítése, a szökés vagy elrejtőzés veszélye, de a döntést indokolja az eljárás különös tárgyi súlya, határon átnyúló jellege is.Hozzátette, emellett a bűncselekményben vezető, szervező szerepet játszó gyanúsítottak, illetve azok esetében, akik ellen korábban ilyen vagy hasonló ügyben folyt eljárás, továbbra is megalapozottnak látta a bíróság a bűnismétlés veszélyét is.

Januárban magyar, cseh és szlovák nyomozószervek együttműködésének eredményeként fogták el a csapat tagjait, egyikük már akkor is a jogerős szabadságvesztését töltötte. A kétszáz emberrel végrehajtott akcióban 19 nagy értékű autót, köztük Bentleyt, Maseratit foglaltak le összesen 230 millió forint értékben, továbbá 62 millió forintnyi készpénzt és ékszereket, a széfekből pedig hat kilogramm aranyat.

Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi elnökhelyettese akkor elmondta: a győri család tagjaira épülő bűnszervezet fémhulladékot szállított Magyarországról szlovák és cseh végfelhasználóknak. Mivel Magyarországon egyes termékekre bevezették a fordított adózást, a csoport olyan tagállamot keresett a csaláshoz, ahol az unió általános szabályai érvényesek, így az eladásból bruttó árbevétel keletkezett. Mivel a láncba beiktatott strómancégek nem fizették be az általános forgalmi adót, a bevétel teljes egészében az irányítóknál landolt.

Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány szerint a szlovák költségvetést 21 millió eurós (6,2 milliárd forintos) kár érte. Az ügyben 555 adóköteles tranzakcióról van szó, 112 millió euró átutalásával. A szervezet elsősorban rezet szállított négy felvásárló cégnek.Vladimir Kram, a cseh rendőrség Korrupcióellenes és Gazdaságvédelmi Hivatalának igazgatóhelyettes azt közölte, hogy a csoport Csehországban öt gazdasági társaságon keresztül 80 millió korona (920 millió forint) értékben követett el adócsalást, és emiatt nyolc embert fogtak el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.