Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Október 31. 11:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győri háziorvosok: az állam műszerekre, a város a rezsire ad támogatást

Győri háziorvosok: az állam műszerekre, a város a rezsire ad támogatást

Praxisonként 1,5 millió forintos eszközfejlesztésre nyújthatnak be igényt az államhoz a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi alapellátást végző vállalkozások.

A járulékterhekkel együtt havi 50 ezer forintos támogatásra októbertől lehet jelentkezni, a szerződéseket az egészségbiztosító 2012. május 31-ig köti meg. A támogatással beszerezhető eszközöket, így orvosi műszereket és informatikai berendezéseket egy 60 tételt tartalmazó listáról választhatják ki az igénylők. Utoljára 2008-ban vehettek igénybe a praxisok fejlesztési forrásokat, ám a következő évre a támogatást a szocialista kormány eltörölte.

"A gyerekek részére nagyon szeretnénk a légzésfunkcióhoz egy spirómétert, annak itt megvan a helye, és ugyan mi gyermekorvosok a kardiológiára beküldjük a kórházba, de szeretnénk egy EKG-készüléket, ami itt elférne, a beszerzése nagyon fontos lenne a számunkra" - mutatja dr. Schmidt Péter. Ő már megkötötte szerződését az egészségpénztárral, így a győri gyermekorvos számára novembertől folyósítja az állam a támogatás havi összegét.

Schmidt Péter házi gyermekorvos: "Az elmúlt években azzal, hogy az asszisztensnők és a nővérek bérét folyamatosan emelni kellett, ezt ki is kellett termelni. Tehát ez az összeg, amit most kapunk, egy lélegzetvételnyi lehetőség arra, hogy az elavult számítógépes rendszer, a javítás alatt lévő nyomtató helyett most újat lehet vásárolni."

A fogorvosi rendelőben drágábbak a berendezések, és gyorsabb az amortizációjuk.

"Az egyik ilyen, ami gyorsan tönkremegy, ezek az úgynevezett kézi darabok, ezek is jelentős összeggel bírnak. Kb. ez 200-250 ezer forint, de van 300 ezer forintért is. Egy darab ennyi" - mondja dr. Mester Csaba pázmándfalui fogorvos, aki szerint az OEP által rendelkezésre bocsátott listán elsősorban olyan eszközök szerepelnek, amelyek még drágábbak, és amelyeket főként klinikákon használnak. 1,5 millió forintos fogászati kezelő egységgel, és hasonló értékű kompresszorral, 600 ezer forintos műtőlámpával vagy fúrófejjel kevés szakrendelésen találkoznak a betegek.

Mester Csaba fogorvos: "Olyan eszközöket kell, vagy kellene venni, amelyek tényleg elősegítik a nagy tömegben biztosított betegek ellátását. Ez a lényeg. Tehát, egy csomó luxus dolog van ezekben, olyan, amelyet nem bír ki egy OEP-rendelés."

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint minden forint nagy segítséget jelent a nehezen fenntartott praxisok esetében, mivel a két évvel ezelőtti forráselvonás mélyütésként érte az orvosokat.

Begya László megyei elnök, Magyar Orvosi Kamara: "25-25 ezer forintos támogatás volt az ingatlanra, 25 ezer volt az eszköztámogatásra, illetve, ha volt hitelfelvétel az ingatlanon, valamint az eszközök beszerzésén, akkor arra plusz 25-25 ezer forintos támogatást kaptunk. Ezt 2008-ról 2009-re virradóra a szocialista kormány egy tollvonással eltörölte, és azóta nincsenek pénzeszközeink a fejlesztésre."

Az érdekképviselet szerint az is nagy segítség, hogy Győrben az önkormányzat valamennyi háziorvosi praxis után kifizeti a rendelők havi rezsiköltségét, ami évi 50 millió forintot jelent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 08:02, szombat | Helyi

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.