Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2010. November 19. 09:30, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győri Audi-fejlesztés: csúcsszakembereket kell képezni csúcsminőségen

Győri Audi-fejlesztés: csúcsszakembereket kell képezni csúcsminőségen

15 ezer új munkahelyet teremthet Győrben az Audi 250 milliárd forintos fejlesztése, amely jelentős kihívások elé állítja a térség oktatási és szakképzési intézményeit is. A világhírű német autógyártó céggel együttműködő Luká

A győri önkormányzat decemberben pályaválasztási központot nyit, és a jelentkezőket pszichológusok segítik majd abban, hogy a számukra leginkább megfelelő szakmát sikerüljön kiválasztaniuk.

"Ez egy 1800 köbcentis, 20 szelepes, 4 hengeres benzines motor". Pályaválasztás előtt álló fiatalok ismerkednek egy járművel a győri Lukács-iskola tanműhelyében. A jelentős járműipari fejlesztések miatt nemcsak az általános iskolás, de az idősebb korosztály is lát fantáziát az autódiagnosztikai, vagy a mechatronikai szakma elsajátításában.

Horváth István Gábor tanuló, Kóny: "Meg lesz az érettségim, utána három év a szakma, és mire a beruházások megvalósulnak, addigra én éppen végzek, és mehetek dolgozni."

Az Audi-gyár bővítése új perspektívát jelent a hiányszakmákra korábban kevésbé jelentkező fiataloknak is. A német cég minőségi szakemberekre számít, ezért az oktatást is támogatja.

Rákóczi Tibor igazgató, Lukács Sándor Gépipari és Mechatronikai Szakközépiskola, Győr:

"Tárgyi segítséget adnak és fejlesztési támogatásokat, amiből mi meg tudjuk vásárolni azokat az eszközöket, berendezéseket, amelyek nélkül ezeket a magas technológiai igényű szakterületeket nem lehetne oktatni."

A gazdasági szakemberek szerint ahhoz, hogy a térség és az ország az új beruházások előnyeit élvezze, a korábbinál átgondoltabb és koncentráltabb humánerőforrás-politikát kell megteremtenie.

Sragner László megyei elnök, Vállalkozók Országos Szövetsége: "Ez az egyik elsőszámú társadalmi feladat, hiszen egy olyan ország, mint Magyarország, amely nem rendelkezik semmilyen extra erőforrással, olaj, gáz, satöbbi, egyértelműen a humánerőforrásra kell, hogy támaszkodjon, mert a fejlődésnek is ez az egyetlen motorja."

A győri önkormányzat decemberben - az országban elsőként - pályaválasztási központot nyit, ahol elsősorban a fiataloknak akarnak tanácsot adni ahhoz, hogy tehetségük alapján melyik szakma felé érdemes orientálódniuk.

Papp András vezető, Oktatási Osztály, Polgármesteri Hivatal, Győr: "Szülő a gyermekével bejön, gyermekpszichológus részvételével, szakemberek bevonásával minden olyan információt megkap, saját képességeit felmérheti, saját lehetőségeit feltárhatja ahhoz, hogy reálisan döntsön. Ez egy csodálatosan nagy lehetősége lesz Győrnek."

A város célja a minőségi munkahelyekhez elengedhetetlen minőségi szakemberképzés további erősítése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.

2024. Szeptember 07. 08:14, szombat | Helyi

Kétszáz kiállító az idei Gazdanapokon

Közel 200 kiállítóval várják szombatig a látogatókat a 37. Bábolnai Gazdanapokon.

2024. Szeptember 07. 07:11, szombat | Helyi

Őszi nyitvatartás a pannonhalmi főapátságban

A turistafőszezon lezárultával a pannonhalmi főapátság nyitvatartása is őszi üzemmódra állt át, amely lényegében a tavaszinak felel meg. A legfontosabb, hogy hétfőn ne akarjuk látogatni a monostort!

2024. Szeptember 06. 09:13, péntek | Helyi

Katonás rend a női kéziseknél (VIDEÓ)

A 2024/25-ös évadnak hat új igazolással a soraiban nekivágó Győri Audi ETO KC csapata a hagyományoknak megfelelően csapatépítő programon vett részt.