Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2010. December 03. 11:30, péntek | Helyi
Forrás: gyor.hu

Győrkőcfesztivál: Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál

Győrkőcfesztivál: Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál

A Magyar Fesztivál Regisztrációs- és Minősítési Programot lebonyolító Szakmai Intéző Bizottság elbírálása alapján a Győrkőcfesztivál Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál besorolást nyert. A rangos elismerésről Kocsis Rozi a

A sajtó képviselői már megszokhatták, ha a Vaskakas Bábszínház tájékoztatót tart, ott valami váratlan fog történni. Úgy is fogalmazhatnánk, az lenne szokatlan, ha nem történne semmi szokatlan. A program vetítéssel kezdődött, ahol felelevenítették az elmúlt három év fesztiváljainak legemlékezetesebb pillanatait. Győrkőcök és szüleik nyilatkoztak arról, miért is szeretik ennyire a győri fesztivált. Egy valamiben egyetértettek, jövőre ismét eljönnek hozzánk.

Ezután következhetett volna a bejelentés, de ekkor jött a váratlan fordulat. Egy bábházaspár érkezett a nézőtérre, akik hangoskodásukkal, közbeszólásaikkal, cukrospapír-zörgetésükkel „zavarták meg” a rendezvényt, amin természetesen mindenki nagyon jól szórakozott. Ez a kis „affér” tökéletesen szemléltette, miért olyan népszerű a Vaskakas Bábszínház, és miért népszerű annyira a Győrkőcfesztivál.

Ez az a fesztivál, ahol a felnőttek is gyerekek lehetnek újra, a gyerekek pedig maradéktalanul kiélvezhetik a gyermeklét örömeit. Ez az a fesztivál, ahol három napig tényleg minden a győrkőcökről szól, és ezt nem csak Győrben, de ma már az egész országban pontosan tudják.

Egy tanulmányból az is kiderül, hogy a rendezvényre szinte az ország egész területéről érkeznek vendégek, a legtöbben persze Győr-Moson-Sopron megyéből, Komárom-Esztergom megyéből és a fővárosból. A fesztivál ismertségét jól mutatja, hogy a látogatók 7,5 százaléka külföldi, 22,5 százaléka pedig száz km-nél messzebbről érkezett.

A megkérdezettek 66 százaléka kifejezetten a Győrkőcfesztiválra jött Győrbe, de a várost is megtekintik, és más helyszínekre is ellátogatnak. A felmérésből az is kiderült, akik egyszer részt vettek a Fesztiválon, a következő évben is betervezik a programot a naptárjukba.

A kiváló minősítést szerzett fesztivál értékelésében az szerepel többek között, hogy „egy ragyogó fesztivál, amelyre nem a profizmus jellemző elsősorban, hanem a jókedv, az adni-akarás, az élményadás, a színvonalas programok, a gyerekek megbecsülése, és az emberek szeretete. Lelkesedéssel hegyet mozgat. Ha ilyen közösségben /közönségben/, ilyen hasznos, elmélkedésre alkalmas, ügyességet, okosságot, alkalmazkodást próbáló eseményeken át nevelődik a gyerek,már jó úton vagyunk.”

Később azt is megemlíti, „egyaránt épít a gyermek határtalan befogadóképességére, még szárnyaló fantáziájára, aktivitására. Játékosan - felnőtt módra, és nem gügyögve - , értelmesen, kulturáltan szolgáltat olyan programokat, amelyek egyértelműen fejlesztik a gyerek személyiségét. Olyan foglalkozásokat kínál, amelyek nem a megunt, és mindenhol tapasztalható, egyszerű játékok, előadások, hanem máshol nem elérhető, izgalmas, minden érzéket megmozgató és fejlesztő foglalkozások.”

Az értékelés a pozitívumok közé sorolja továbbá, hogy az önkormányzat kiemelten kezeli a Fesztivált, amelynek nagyszerű a szervezése, a helyszínválasztása, a sokszínűsége. Kiemelkedő az a széleskörű összefogás, amely a Fesztivált kíséri, akár (a teljesség igénye nélkül!) a társintézményekre, a vendéglátósokra, a közlekedési vállalatokra, az uszodára, vagy az állatkertre gondolunk.

Az értékelő hangsúlyozza, hogy bár még csak három éves a Győrkőcfesztivál, az ismertsége, népszerűsége olyan, mint más, sokkal régebbi, bejáratott fesztiváloknak. A ragyogó ötletek közül kiemeli azt a karszalagot, amely minden gyerek csuklóján megtalálható, rajta a neve, és a szülő telefonszáma, hogy a forgatagban senki ne keveredhessen el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.

2024. Szeptember 08. 08:14, vasárnap | Helyi

Indul az új évad a Vaskakasban

Négy új előadással készül a 2024/25-ös évadra a Vaskakas Bábszínház.

2024. Szeptember 08. 07:13, vasárnap | Helyi

Szobrot állítottak szülőfalujában a hősi halált halt győri szerzetesnővérről

Életnagyságú bronz szobrot állítottak Mária Sebalda nővér tiszteletére szülőfalujában Érsekvadkerten. A Győrben hősi halált halt ápoló így halála után 79 évvel később végre hazatért.

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.