Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. December 13. 15:56, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Győrtől több mint négymilliárd forint adósságot vállal át a kormány

Győrtől több mint négymilliárd forint adósságot vállal át a kormány

Győr városától 4,4 milliárd forint adósságot vállal át a kormány. A konszolidáció második üteme Győr-Moson-Sopron megyét 12 milliárd forinttal érinti. A folyamatot március 1-jéig kell lezárni - közölte a nemzeti fejlesztési miniszter győri tájékoztatóján pénteken.

Németh Lászlóné elmondta: fontos, hogy a tehermentesített önkormányzatok fejlesztésekkel, a helyi vállalkozások ösztönzésével járuljanak hozzá a kitűzött gazdasági célokhoz. A kis- és középvállalkozások támogatásához szükség van a tehermentesített önkormányzatok fejlesztési terveire - tette hozzá a miniszter.

Simon Róbert (Fidesz-KDNP) alpolgármester közölte: Győr városa még 2006-ban és 2010-ben vett fel elsősorban fejlesztési célú hitelt. A mintegy 7,8 milliárd forint adósságállományból mára több mint 4 milliárd maradt. Ha a kormány ezt most nem vállalta volna át, csak adósságszolgálatra 800-900 millió forintot fizetett volna az önkormányzat - hangsúlyozta.

Az alpolgármester a helyi vállalkozások támogatásáról szólva jelezte, hogy Győrben a jövő héten dönt majd a közgyűlés az iparűzési adó 2 százalékról 1,8 százalékra történő csökkentéséről.Kara Ákos (Fidesz) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az adósságátvállalás nemcsak Győr, hanem a többi település szempontjából is nagy segítség. Választókörzetében 51 önkormányzatot érintett a konszolidáció, csaknem egymilliárd forinttal - tette hozzá.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint 2012 januárja óta megtett intézkedéseivel az állam több körben összesen 884 milliárd forint adósságot vállalt át a megyei és helyi önkormányzatoktól. 2014 első hónapjaiban a kormány a magyar települések megmaradt tartozásait is rendezni fogja, összesen mintegy 420 milliárd forint értékben - áll a közleményben.

Címkék: adóság, győr, kormány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?