Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. Szeptember 03. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

GySEV után MÁV: Győrből is ingyenes internettel vonatozhatunk?

GySEV után MÁV: Győrből is ingyenes internettel vonatozhatunk?

Péntektől a MÁV egyes vonatain is ingyenesen internetezhetnek az InterCity pótjeggyel rendelkező utasok, miután a legújabb vagonokat vezeték nélküli internetkapcsolattal szerelték fel.

A MÁV Zrt. péntek délután bejelentette, hogy egyes járatain utazók mostantól ingyenes internetszolgáltatást vehetnek igénybe a Magyar Telekom közreműködésével. A vasúttársaság szűk szavú közleményében nem árult el részleteket a szolgáltatási háttérről, de feltételezhető, hogy a vezeték nélküli internetszolgáltatást mobilinternet segítségével, a kapcsolat továbbosztásával, Wi-Fi-n keresztül biztosítják a személykocsikon.

A társaság egyelőre tíz, úgynevezett 3. generációs InterCity személyszállító vagont látott el vezeték nélküli internettel, ezek a MÁV északkeleti országrészben közlekedő vonatain közlekednek. A vasúttársaság hangsúlyozza, hogy az utasoktól - az InterCity pótjegy megvásárlásán túl - nem kér plusz költséget az internetért. A MÁV személykocsijain biztosított vezeték nélküli internetszolgáltatás megvalósításáról már tavasszal, az Utazás kiállításon is beszélt a társaság, az éles üzem azonban végül csak hónapokkal később indulhatott be. A megvalósítás részleteiről, és a további tervekről szeptember 13-án tájékoztatja a nagyközönséget a MÁV és a Magyar Telekom.

A két cég által létrehozott szolgáltatás alighanem hasonló elven működik ahhoz az ingyenes internetszolgáltatáshoz, amit a Telenor a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) egyes járatain biztosít. A két cég közt januárban létrejött megállapodás értelmében a GYSEV egyes szerelvényein az utasok ingyen használhatják a vezeték nélküli internetet, melyhez a teljes alapinfrastruktúrát a mobilszolgáltató nyújtja, a rendszer természetesen a Telenor mobilinternet-szolgáltatására épül majd.

A Telenor a megállapodás szerint kezdetben 17 vasúti kocsiban helyezett el a szolgáltatás nyújtásához szükséges speciális eszközöket (router, antennák, stb.) - az internetkapcsolattal ellátott szerelvények elsősorban a GYSEV Sopron és Győr, valamint Győr és Budapest vonalain közlekednek majd, emellett a Sopron és Szombathely, valamint Szombathely és Szentgotthárd közti vonal egyes járatait is érinti a fejlesztés.

Mobilinternet-alapú elérést a buszos tömegközlekedésben egyébként csaknem egy éve lehet használni Magyarországon, a Volánbusz egyes járatain, valamint a reptéri minibuszokon a Vodafone Magyarország üzemelteti a speciális routereket.

Címkék: GYSEV, MÁV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.