Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. November 22. 09:20, kedd | Helyi
Forrás: HírTv

Ha beszállnak a kamera árába, a lakók ingatlanát is megfigyelik Abdán

Ha beszállnak a kamera árába, a lakók ingatlanát is megfigyelik Abdán

Térfigyelő kamerákkal próbálják távol tartani az utazó bűnözőket a Győr melletti Abdán.

A háromezres lélekszámú községben az elmúlt hónapokban több házhoz is betörtek, megnőtt az illegális hulladéklerakók száma, és a közelmúltban kirabolták a benzinkutat is. Az önkormányzat a lakóknak is lehetőséget ad arra, hogy saját házukhoz kamerát szereljenek fel, a biztonságért azonban fizetni kell: közel 400 ezer forintért azonban az ingatlanokat is bekapcsolják a térfigyelő rendszerbe - számol be a Hír Televízió.

A korábban a bazársoráról elhíresült Abdát az 1-es főút szeli keresztül. Az itt élők szerint a főút közelsége is hozzájárul ahhoz, hogy gyorsan megtalálják őket a bűnözők.

"Nekem is a pénztárcámat, hogy ellopták, ha lett volna kamera, meg tudtuk volna nézni, hogy ki volt az illető" - mondja egy idős nő az abdai temető előtt.

A faluban már 10 köztéri kamerát szereltetett fel az önkormányzat. A beruházás csupán 8 millió forintba került, mert az üzemeltetés és a hálózat-fenntartás költségeit egy helyi cég magára vállalta. Az abdaiak szerint nagy szükség van a térfigyelő rendszerre.

Magyar Antalné: "Olyanok vannak, akik a droggal, meg mindennel foglalkoznak, fiataloknak semmiféle keresnivalója nincs 11 óra után, éjfélkor az utcán, és itt van a lehetőség, és ha ezt meg tudják oldani, az nagyon jó dolog."

Mivel a pályázatokon nyert pénz elfogyott, a község úgy tudja folytatni a kamerarendszer fejlesztését, ha a településen élők is támogatják az eszközök beszerzését. Aki úgy dönt, hogy a közel 400 ezer forintos telepítést kifizeti, annak a saját ingatlanját is bekapcsolják a kamerával őrzött ingatlanok közé.

Farkasné Mészáros Renáta kereskedő, Abda: "Ha én megtehetném, akkor nálam is lenne. Akkor nálam is lenne, mert körülbelül 2-3 hete nálunk is felfejtették az egyik kerítést, körülnéztek az udvarba, körülnéztek mindenhol, úgyhogy kell, kell hogy legyen."

A község polgármestere azt mondja, a térfigyelő kamerák képei már eddig is nagy segítséget jelentettek a rendőrség és a polgárőrség számára.

Szabó Zsolt polgármester, Abda, független: "A rendőrség az egyik közeli benzinkútnál történt rabláshoz is tudott felhasználni képeket, illetve nagy problémát jelentenek nálunk az illegális szemétlerakók, a közelmúltban a rendőrség egy olyan képet tudott a rendszerről kimenteni, ami konkrétan egy elég jelentős mennyiségre megpakolt, tévé és egyéb hulladékot szállító autót tudott azonosítani az egyik kamera képén."

A faluvezető szerint minél több a kamera, annál nyomon követhetőbb a rossz szándékú emberek mozgása a településen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.