Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Március 05. 10:57, szerda | Életmód
Forrás: ujasz.hu

Ha így haladunk, híre-nyoma sem marad a nagyszülőknek

Ha így haladunk, híre-nyoma sem marad a nagyszülőknek

Túl sokáig várnak a nők a szüléssel.

Túl sokáig várnak a nők a szüléssel, ezért egyre többen maradhatnak gyerek nélkül, ráadásul a hagyományos nagyszülői szerepek is elveszhetnek – írja az Index.

A ’70-es évektől napjainkig negyvenszeresére növekedett a 40 éves vagy idősebb első gyerekes anyák aránya. A trend a nőgyógyászokat, meddőségi szakembereket és a demográfusokat is aggasztja, mert a termékenységi idő nem hosszabbodik folyamatosan úgy, mint a várható élettartam – írja az Index. A soha nem látott gyermektelenségi arány azt is mutatja, hogy sokan maradnak gyerek nélkül pusztán azért, mert túl sokáig vártak.

Dr. Forgács Vince, a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó Forgács Intézet igazgatója úgy fogalmazott, hogy a petesejtek minősége 40 éves kor fölött már rohamosan romlik, a sejtek 50-70 százalékapedig kromoszómahibás. Így egy 43 éves nőnek például matematikailag mintegy 10-12 lombikkezelésre van szüksége egy sikeres, saját petesejtes terhességhez. A szakember azért hozzátette, hogy egy 42 éves kismama is lehet ugyanolyan fitt és egészséges, mint egy tíz évvel fiatalabb nő, hiszen ami a teherbe esésnél igazán számít, az a nők biológiai kora, vagyis bizonyos hormonok szintje és a petesejtek minősége.

Ugyanakkor nincs értékválság Pongrácz Tiborné, a KSH Demográfiai Intézetének igazgató-helyettese szerint, aki egy 2009-es kutatásra hivatkozva azt mondta, a nők 70 százaléka szerint nem lehetnek boldogok gyerek nélkül, illetve alapvetően gyerekszerető nép vagyunk.

A demográfus szerint viszont azért is probléma, hogy egyre idősebb korukban szülnek először a nők, mert így a hagyományos nagyszülői szerepek eltűnhetnek, hiszen ha egy nő 40 évesen szül, és aztán a lánya is így tesz, akkor az illető 80 évesen lesz vagy inkább lenne nagymama.

Igaz, hogy a 35 év feletti nők terhességénél gyakoribbak az olyan fejlődési rendellenességek, mint például a Down-kór, de ezek ma már korszerű szűrővizsgálatokkal mind kiszűrhetők Csermely Gyula nőgyógyász szerint. Az orvos hangsúlyozta, hogy minden, amivel a 35 év feletti szüléssel kapcsolatban riogatnak, igaz, de ezzel együtt teljesen vállalható dolog ennyi idősen szülni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.