Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Június 08. 07:25, péntek | Belföld

Ha június 16, akkor Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló

Ha június 16, akkor Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló

Hazánkban még soha nem látott választékkal várja a pezsgőrajongókat a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló. A rendezvény június 16-án 14.00 órakor nyitja meg kapuit és 22.00 óráig várja az érdeklődőket a Corinthia Hotelben.

Az év legnagyobb és legszínvonalasabb pezsgős rendezvényén, ismert magyar pezsgőkészítők (Törley, Garamvári) mellett számos olyan pincészet is elhozza pezsgőit, amelyek elsősorban csendes boraikról ismertek.

Az Etyek-Budai borvidék termelői közös standjukon 8 etyeki pezsgőt mutatnak be. A gyümölcsös, könnyed tankpezsgőktől a tradicionális eljárással készült, érlelt, évjáratos pezsgőkig számos pezsgőstílus vonul fel; a hazai kínálaton túl pedig Európa és az Újvilág pezsgői is elérhetőek lesznek a forgalmazó kiállítóknál, alkalmat kínálva a különböző tételek összekóstolására, az adott termőhelyek, szőlőfajták és pezsgőkészítései eljárások összehasonlítására.

Champagne terem: 34 márka, 120 tétel

A Champagne Terem egyedülálló lehetőséget biztosít a világklasszis champagne-ok alaposabb megismerésére, hiszen számos tétel poharazva is elérhető lesz. A különböző champagne házak és stílusok közötti eligazodásban Varró-Turóczi Anett champagne-kereskedő lesz a vendégek segítségére. Összesen 34 champagne ház 120 tételét lehet nyugodt körülmények között, akár előzetes asztalfoglalással megkóstolni; a legnagyobb nevek (Moët&Chandon, Piper Heidsieck, Bollinger, Roederer, Veuve Clicquot) ugyanúgy képviseltetik magukat, mint az ikonikus szuperprémium márkák (Dom Pérignon, Salon, Krug) és az egyedi karakterük miatt keresett kisebb pezsgőházak (Lancelot-Pienne, Moussé&Fils). A Palmer champagne ház pedig ezen az eseményen debütál Magyarországon, hat különböző tétellel.

Ez utóbbi ház két pezsgőjével már most szerdán megismerkedhettek az újságírók és a szakemberek egy „mini kóstoló" keretében. A Palmer Brut Reserve és Rosé Reserve pezsgőhöz Evans Victoria, a budapesti Caviar & Bull étterem vezető sommelier-je állított össze ízelítő falatkákat. Nekem különösen a fehér pezsgő ízlett, bármilyen alkalomra ajánlom.


Két exkluzív mesterkurzus, négy rövid minikurzus

A szervezők már 13 órától várják a Caviar&Bull étterembe mindazokat, akik egy-egy témában szakértő kalauzolással kívánnak elmélyedni – és fantasztikus pezsgőket kóstolni. Az első mesterkurzuson Szabó Péter osztriga sommelier és Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok mesélnek arról, hogy miért alkot tökéletes párost az osztriga és a pezsgő – természetesen kóstolással alátámasztva mondanivalójukat. 14.45-től Márkus György, a világ egyik legelismertebb pezsgőszakértője és Bálint László nemzetközi borakadémikus 8 olyan prestige cuvée-t mutat be, amelyek még a gyakorlott champagne kóstolókat is minden bizonnyal lenyűgözik.

A minikurzusok négy témába engednek betekintést: a Kreinbacher pezsgőkön keresztül a somlói terroir és a champagne- tradíciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők; Garamvári Vencel a pezsgőkészítés kulisszatitkaiba avat be, a Schlumberger pezsgők megmutatják, hol tart most az osztrák „Sekt", végül pedig a spanyol cava-k legjavát hozza el a Vino Castillo.


A Pezsgő Június legjobb tételei

Immár hagyomány, hogy a Winelovers nagykóstolókat megelőzi az adott tematikához kapcsolódó teszt. Most sem volt ez másképp: az ötfős szakmai zsűri az 54 pezsgőt vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint bírálta.

A teszt alapján a zsűri az alábbi tételeket ítélte a legjobbnak a Nagykóstolón kiállító pincészetek és kereskedők által beküldött pezsgők közül:

Top 10 magyar pezsgő

1. Garamvári Szőlőbirtok, Furmint Brut 2015
2. Haraszthy Pincészet, Öreghegy Brut 2012
3. Kálna Pince, Brut Nature Chardonnay
4. François, President Brut 2014
5. Garamvári Szőlőbirtok, Brut Nature
6-7. Barta Pincészet, Furmint Brut Pezsgő 2010
6-7. Pelle Pincészet, Tokaji Pezsgő 2014
8-9. Hungaria, Pinot Blanc Brut Jubileum Edition
8-9. Törley Pezsgőpincészet, Chardonnay Brut 2014
10. Rókusfalvy Birtok, Pezsgő 2014

Top 5 külföldi pezsgő

1-2. Castillo Perelada, Stars Touch of Rosé Brut 2014
1-2. Gramona, Imperial Brut Gran Reserva 2011
3. Agusti Torello Mata, Brut Nature Gran Reserva Cava
4. Wolfberger, Crémant d'Alsace Riesling Brut
5. Castillo Perelada, Cuvée Especial Brut Nature 2014

Természetesen ezek mind kóstolhatók lesznek a belépőjegyet váltók számára.

Forrás: origo.hu

Főkép: Benkő M. Fanni

Képek: Gellér Anna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.