Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Május 20. 14:35, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Ha nem figyelünk rá, komoly gondunk adódhat

Ha nem figyelünk rá, komoly gondunk adódhat

A tavasz és a nyár elmaradhatatlan kelléke a napsütés: feltölti a szervezetünket energiával, jó kedvre derít, fontos szerepet játszik a csontképződésben és hatására csodás színünk lesz.

A káros napsugarak elleni védelemre azonban minden esetben gondolni kell! Ne felejtsük el, hogy nem csak a bőrünket, hanem a szemünket is védenünk kell az UV-sugárzás káros hatásaitól!

„A szem által elnyelt káros UV-sugarak a kötőhártya- és szaruhártya gyulladás mellett a kúszóhártya, a szürkehályog, sőt az ideghártya károsodásában is szerepet játszhatnak. A napsugárzás okozta szemkárosodás számos tünete csak hosszabb idő után jelentkezik, ezért különösen fontos, hogy már kisgyermek korban gondoskodjunk a szem megfelelő védelméről. Egy gyermek szemlencséje még nem képes annyi káros UV sugárzás kiszűrésére, mint egy felnőtté, így a szem belsejét náluk még több károsító hatás érheti. Az árnyékot adó karimás kalap mellett az egyik legjobb megoldás, ha jó minőségű UV szűrős napszemüveget használunk" - mondta dr. Nagy Mária, a Budai Egészségközpont szemész, gyermekszemész szakorvos.

A szemüveg kiválasztásnál ne a divat követése legyen az elsődleges! Csak olyan napszemüveget vásároljunk, amely 100 százalékban kiszűri az UV-sugarakat és tökéletesen illeszkedik az arcunkhoz! Az olcsó, rossz minőségű, UV-védelem nélküli, sötét szemüvegek többet ártanak, mint használnak, hiszen a sötét színük miatt a pupillánk megtágul, és még több káros sugárzás érheti a szem belsejét. A vízparti nyaralásoknál fokozottan védjük a szemünket, hiszen a vízfelszínről visszaverődő káros sugarak további károsító hatást jelentenek.

A tavasz és nyár folyamán azonban nem csupán a napsugárzás okozhat szempanaszokat. A tavasszal megjelenő pollenek az allergiával küzdők mindennapjait nehezítik meg. Az állandó viszketés, könnyezés és duzzadt szemek könnyen tönkre tudnak tenni egy nyaralást, ezért időben gondolni kell a megelőzésre, vagy a szükséges kezelési lehetőségekre. A napártalom mellett gondolnunk kell a fertőzésekre is. Szemkipirosodás, könnyezés, fényérzékenység esetén - ha kétségünk támad - lehetőség szerint mielőbb forduljunk szakorvoshoz, hiszen egy banálisnak gondolt gyulladás is okozhat komoly szövődményeket.

„Nyáron, a nagy melegben használt ventillátorok és az egyre általánosabban elterjedt klímaberendezések is erősen kiszáríthatják szemünket. A szemszárazság okozta panaszok enyhítésére - például égő, idegentest érzéssel járó szemkipirosodás esetén - használjunk a patikákban is kapható műkönny szemcseppeket. Ha tüneteink nem enyhülnek, további szemészeti kezelésre is szükség lehet" - tette hozzá dr. Nagy Mária.

(www.patikamagazin.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.