Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2010. November 20. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Ha rosszul alkalmazzák, halálos lehet

Ha rosszul alkalmazzák, halálos lehet

A feleslegesen felírt, vagy nem megfelelő, illetve rosszul alkalmazott antibiotikum akár halálos is lehet. Különösen a kórházi fertőzéseknél veszélyesek a helytelenül szedett antibiotikumok, hiszen az emiatt rezisztenssé vált baktériumokk

Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója elmondta: Magyarországon harmadszor tartják meg az Antibiotikum Napot. Első alkalommal a lakosság figyelmét hívták fel az antibiotikumok helyes használatára. Ez azért is fontos, mert sokan még most sem tudják, hogy az antibiotikumok vírusos fertőzéssel szemben nem alkalmazhatók. Egy felmérés szerint például míg Svédországban a megkérdezettek 73 százaléka tisztában volt azzal, hogy az antibiotikumokat csak bakteriális fertőzéseknél lehet alkalmazni, Magyarországon csak 27 százalék volt ez az arány – tette hozzá.

A főigazgató elmondta: a következő évben a háziorvosok figyelmét hívták fel a november 18-i Antibiotikum Napon arra, hogy betegeiket minél szélesebb körben tájékoztassák a baktérium elleni szerek megfelelő alkalmazásáról. Idén pedig a kórházi orvosok vannak a fókuszban, mivel az egészségügyi intézményekben gyakran alkalmazott antibiotikumok fele a tapasztalatok szerint helytelen lehet.

Princz Gyula, a Szent László Kórház osztályvezető főorvosa felhívta a figyelmet az antibiotikumok túlhasználata miatt rezisztenssé vált baktériumra, a clostrridium difficile-re, amely vastagbélgyulladást, hasmenést és akár halált is okoz. A szakember szerint bár az unióban az antibiotikumok szedése terén Magyarország jól áll, valójában nem a rezisztencia miatt szednek itthon kevesebb baktérium elleni szert, hanem azért, mert sok betegnek nincs pénze kiváltani ezeket. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el