Városlista
2023. december 8, péntek - Mária

Hírek

2019. November 28. 10:32, csütörtök | Belföld

Hableány-katasztrófa: kilenc évre zárná börtönbe az ügyészség az ukrán hajóskapitányt

Hableány-katasztrófa: kilenc évre zárná börtönbe az ügyészség az ukrán hajóskapitányt

Szabad szemmel és a radaron is láthatta volna az előtte haladó Hableány sétahajót, ha a hajó vezetésére figyel az ügyészség szerint.

A katasztrófa után pedig nem segített a túlélők mentésében. Az ügyészség vádat emelt a szállodahajó ukrán kapitánya ellen, 9 évre küldenék börtönbe.

Az ügyészség szerint a szállodahajó az V. kerület, Akadémia nevű hajóállomásról indult el északnak, a Margit híd irányába. Bár éjszaka volt, zuhogott az eső és sűrű volt a vízi forgalom, azonban szabad szemmel több mint 1 kilométerre el lehetett látni. A Hableány sétahajó a Parlament előtt, balról megelőzte a szállodahajót, majd előtte hajózott, és így elsőbbsége volt a Margit híd alatti áthajózásnál. A szállodahajó kapitánya ennek ellenére gyorsítani kezdett. Ekkor körülbelül 5 percig szabad szemmel és a hajó radarján, illetve a helymeghatározó adatokat megjelenítő kijelzőn is egyértelműen látható volt a Hableány hajó helyzete, iránya és sebessége. Azt is látnia kellett, hogy ha így halad tovább, akkor a Hableányhoz veszélyes közelségbe kerül, és összeütköznek.

Az ügyészség szerint azonbana kapitány percekig nem a hajó vezetésére koncentrált, így mindezt nem észlelte, a biztonságos távolságot nem tartotta meg, az előzéshez szükséges rádió- és hangjelzést nem adta le.

A Margit híd alatt a szállodahajó nekiütközött a Hableány hátsó részének, a kisebb hajót beforgatta maga elé, rövid ideig maga előtt tolta, majd lenyomta. A Hableány körülbelül 30 másodperc alatt teljesen víz alá került, elsüllyedt, a rajta tartózkodó harmincöt személy vízbe került.

Ráadásul az ukrán hajóskapitány nem segített a mentésben, annak ellenére, hogy a megfelelő képzéseken és gyakorlatokon részt vett, 2019 áprilisában és májusában több mentési gyakorlatot le is vezetett.

A katasztrófában a Hableány két fős magyar legénysége, és 26 dél-koreai turista halt meg. Egyiküket a mai napig keresik a hatóságok.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a kapitánnyal szemben halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette miatt nyújtotta be a vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. A vád szerinti bűncselekményeket a törvény – a halmazati szabályokra figyelemmel – kettőtől tizenegy évig tartó szabadságvesztéssel fenyegeti.

A kerületi ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje 9 év börtönbüntetésre és 9 év vízi járművezetéstől eltiltásra a kapitányt, abban az esetben, ha a bűnösségét az előkészítő ülésen beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Kiderült, a 64 éves ukrán férfi 1975 óta hajózik a Duna egész szakaszán. 1989 óta van hajóskapitányi képesítése, 2000 óta egy svájci székhelyű hajózási társaság alkalmazásában áll, mint hajóskapitány. A férfi érvényes rádió- és radarkezelői képesítéssel is rendelkezik.

Forrás: origo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:39, péntek | Belföld

Orbán Viktor: nem időszerű Ukrajna EU-csatlakozása

2023. December 08. 09:30, péntek | Belföld

Advent vasárnap kezdenek kétnapos sztrájkba a Volán dolgozók

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, és az azt követő hétfőre munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál.

2023. December 08. 07:45, péntek | Belföld

Lázár János: az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformja készül

Az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformját készíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-Volán Csoporttal - jelentette be a közösségi oldalán csütörtökön Lázár János.