Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Január 26. 15:30, csütörtök | Helyi
Forrás: MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

„Háború a Balkánon” - Rendhagyó történelemóra a Bercsényiben

„Háború a Balkánon” - Rendhagyó történelemóra a Bercsényiben

Diákfelkérésre, középiskolai „road show indult”.

Könczöl Ferenc alezredes, az ezred parancsnokhelyettese, aki „Háború a Balkánon - Jugoszlávia széthullása” című előadás-sorozatával érettségi előtt álló fiatalok körében a missziós szerepvállaláson keresztül mutatja be és népszerűsíti a győri alakulatot és egyúttal a Magyar Honvédséget.

A téma apropóját az adta, hogy az előadás napjaiban az EUFOR kontingens 10. váltása kötelékében majd száz győri katona kezdte meg külszolgálatát Bosznia-Hercegovinában, ahol Könczöl alezredes 2009-2010-ben egy évet szolgált az Európai Uniós Erők (EUFOR) parancsnokságának törzsigazgatójaként.
A Bercsényi Miklós Közlekedési Szakközépiskola és Gimnázium 12. S osztályos diákjai, kiegészülve a katonai alapismereteket tanuló évfolyamtársaikkal, rendhagyó történelemórán ismerhették meg Jugoszlávia szétesését, a balkáni háború történéseit. A fiatalok valós képet kaptak a mai Bosznia-Hercegovináról, történelméről, vallási megosztottságáról. Könczöl alezredes fotókban, a háborús eseményekről készült dokumentumfilm-szemelvényekben gazdag előadását személyes élményei tették még hitelesebbé. Megrendítő képeken keresztül mutatta be Szarajevót, ahol nem is oly régen emberi tragédiák tömege játszódott le. Bemutatta a konfliktus megoldásában játszott katonai szerepvállalást, a béketeremtés, békefenntartás folyamatát.

A diákok figyelemmel hallgatták az Európiai Uniós Erők szerepkörét, tevékenységét, majd a magyar részvételről szóló információkat. Alezredes úr a történelmi áttekintés végén eljutott napjainkig, az MH EUFOR 10. váltáshoz, a többnyire Arrabonás és szentesi katonákra épülő kontingenshez, amely ezekben a napokban kezdte meg feladatát Szarajevóban. A győri kiképzés hónapjairól készült kisfilm bepillantást engedett a fiataloknak a katonák életébe, a kiképzés és felkészülés mindennapjaiba.

Az előadás zárásaként a parancsnokhelyettes úr röviden bemutatta magát az ezredet is, beszámolt az alakulat rendeltetéséről, feladatáról, technikai eszközeiről. Néhány perces videó-összeállítás adott hírt arról, milyen is egy légvédelmi rakéta éleslövészet. A hallgatóság ámulattal nézte hogy indul el a rakéta pusztító útjára, megsemmisítve a légi célt.

A két-tanórás tájékoztató után megkérdeztük a Bercsényis diákok véleményét az előadásról.

Nagy Kristóf: „Abszolút hasznosnak ítéltem az előadást, kicsit megismertem közelebbről a katonák életét és fontos ismereteket szereztem a balkáni háborúról. A történelmi áttekintés és a katonák feladatairól szóló rész tetszett a legjobban. Nagyon jók voltak a videók és alezredes úr személyes tapasztalatain alapuló kiegészítései is.” Arra a kérdésre, hogy mire lenne esetlegesen kíváncsi a győri katonák életéből, „fegyverzet, felszerelés, szolgálati kötelmek, tapasztalatok” - hangzott a válasz. Szigeti Roland és Rumi Dóra is azt emelte ki, hogy részletes képet kaptak a balkáni konfliktusról, egyáltalán a magyar békefenntartásról, missziós szerepvállalásról. Mindkettőjük számára a háborút bemutató archív felvételek, valamint a katonákról szóló videók nyújtották a legmaradandóbb élményt.

Az imeretszerzés folytatásaként a diákok az ezred májusi Nyílt napján, majd a júniusi Nyitott Kapuk Hete-rendezvénysorozatán személyesen is megismerkedhetnek a laktanyával, a győri "lérakos" katonákkal, valamint technikai eszközeikkel.

A Bercsényi után a „road show” következő állomása februárban a Kazinczy Ferenc Gimnázium lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.