Városlista
2024. március 4, hétfő - Kázmér

Hírek

2023. December 11. 09:17, hétfő | Helyi

Hagyományos szalagavató az Audi Hungaria Iskolaközpontban

Hagyományos szalagavató az Audi Hungaria Iskolaközpontban

December 1-jén a német-magyar találkozások iskolája a magyar hagyományokhoz híven szalagavató ünnepséggel búcsúztatta a 2023/24-es érettségi évfolyamot.

Az ünnepélyesen feldíszített sportcsarnokban Dirk Lange főigazgató szivélyes szavakkal köszöntötte a jelenlévőket, a díszvendégeket, a tanárokat, a szülőket, és természetesen az esemény főszereplőit, a két végzős osztály tanulóit. Mivel német irodalmat tanít az érettségi osztályoknak, ünnepi beszédében utalt Kafka A per című regényére, amelynek főhősét indoklás nélkül letartóztatják, elítélik, majd végül kivégzik. A főigazgató párhuzamot vont a 20. század eleje – a regény megjelenésének ideje – és napjaink között, hiszen az emberek az őket körülvevő aggasztó történések miatt most is hasonlóan nyugtalanok, mint 100 évvel ezelőtt.

A regény célja, hogy felrázza az olvasót, hogy a főszereplő passzív, beletörődő magatartása helyett kiálljon magáért, vagy más szóval, öntudatos és erős legyen. A szalag, amelyet a tizenkettedikesek ezentúl viselni fognak, ezt az „önmegerősítést”, érettséget és az összetartozást szimbolizálja.

Végezetül az igazgató arra bíztatta a leendő érettségizőket, hogy önálló és határozott világpolgárokká váljanak, akik belső iránytűjük segítségével a saját útjukat fogják járni.

Az est fénypontja kétségtelenül a szalagtűzés volt, amely a komolysága ellenére megható pillanatokat és meghitt légkört teremtett, valamint az összetartozás érzését erősítette.

Az ünnepi műsorban a magyar szokásoknak megfelelően a végzős diákok klasszikus és modern táncbemutatója is szerepelt, amelyre a leendő érettségizők a tanév eleje óta készültek. Az ünnepség hivatalos részét az érettségizők többnyire vidám videói színesítették, amelyekkel a végzősök visszaemlékeztek diákéveik élményeire, kalandjaira.

Egy egészen különleges műsorszám a 12.A osztály előadása volt, hiszen az általuk elénekelt dalt az egyik végzős diáklány komponálta, aki zongorán kísérte osztálytársait.

Az ünnepség záróakkordjaként a végzősök felkérték szüleiket és egy közös tánccal fejeződött be az este.

Az Audi Hungaria Iskolaközpont ünnepélyes szalagavatóján hangsúlyos volt a kulturák közötti kapcsolat erősítése, valamint a hagyomány és a modern kor elemeinek ötvözésének.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 04. 13:12, hétfő | Helyi

„Kiváló Munkáltatói Márka” díjjal ismerték el a 70 éves Cerest

A Ceres Zrt. Győr nagymúltú és a régió meghatározó sütőipari vállalata elnyerte a Magyar Brands \"Kiváló Munkáltatói Márka\" díjat.

2024. Március 04. 09:17, hétfő | Helyi

Nem enged szorításából az influenza

A múlt héten 55 ezren fordultak orvoshoz influenzás tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

2024. Március 04. 08:12, hétfő | Helyi

Rögös az út az albérletpiacon

Rögös az út az albérletpiacon, ezért érdemes inkább saját ingatlan vásárlásában gondolkodni.

2024. Március 04. 07:13, hétfő | Helyi

Itt valami bűzlik – vagy ha még nem is, majd fog!

Csorna, Barbacs és Szilsárlány térségében rövidesen bűzhatásra lehet számítani – tájékoztat honlapján a Pannon-Víz Zrt.