Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2010. December 25. 09:15, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Hajléktalankarácsony: kikapcsolták a győri lelkisegély-szolgálat telefonjait

Hajléktalankarácsony: kikapcsolták a győri lelkisegély-szolgálat telefonjait

Jóllehet öt éve nem fagyott meg hajléktalan Győrben, a teltházzal működő segítőházban, és a városi krízismenhelyen mégis húsznál több rászoruló halt meg idén, mert legyengült a szervezetük. 300 embert látnak el a hajléktalanszál

A segítőház alapítvánnyal közösen összesen 17 és fél millió forintot fordíthatnak Győrben pályázati forrásból, illetve az önkormányzat hozzájárulásából a fedél nélküliek téli ellátására. Ebből fedezik a hatvan férőhelyes Stromfeld utcai átmeneti szállás költségeit is. Az a közel 220 ember, aki így is az utcán tölti a telet az a szociális munkásoktól kap napi segítséget.

Sütő Csaba intézményvezető, Győr-Likócsi Segítőház: "Drámaian nem nőtt a hajléktalanoknak a száma, néhány fővel nőtt, ezt a növekedést eltűntette a természetes fogyás, úgyhogy azt kell mondjam, hogy a nehéz évek tucatjaiból most egy újabb évet tudtunk lezárni."

A rendszeres teajáratok segítenek átvészelni a hideg hónapokat, és az utcai munkások számon tudják tartani, ki szorul további segítségre. A téli időszakban a civil és egyházi szervezetek is aktívabbak.

Kokas Tibor elnök, Győri Motorosok Baráti Köre: "Hidegek vannak, és egyre többen vannak az utcán fedél nélkül, illetve segítőházban is nagyon sokan vannak, és ide vártunk mindenkit szeretettel, aki elfogyaszt egy tányér forró gulyást, és egy kis teával készültünk, forró teával."

Idén sokan veszítették el az otthonukat hiteltartozások miatt. A szakemberek azt mondják, a bajba került családokban a gyerekek vészelik át a legnehezebben a krízishelyzetet.

"Ki kell mondani, hogy minden harmadik nap befejezett öngyilkosságban meghal egy magyar kisgyerek" - fogalmazott Farkas Imre, a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Lelkisegély Szolgálat vezetője.

4000 gyermektől és kétségbeesett fiataltól érkezett idén hívás a győri ifjúsági lelkisegély-szolgálat telefonjaira. Már amikor éltek a vonalak, ugyanis az állami támogatások csökkenése miatt októbertől december elejéig kikapcsolták a készülékeket.

Farkas Imre elnök, Magyar Gyermek- és Ifjúsági Lelkisegély Szolgálat: "Az eddig kapott 7,5 millió forintunk egyszerűen eltűnt a semmibe. És most ott vagyunk, hogy megkaptuk az erre az évre járó pénzünket, és hogy májusig miből fogjuk kihúzni, nem tudom. Havi 600-700 ezer forint csak a telefonszámla, és most van 40 ezer forint a számlánkon."

A szolgálat a parlament döntése értelmében jövőre 5 millió forinttal magasabb összegből működhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.

2024. Szeptember 08. 08:14, vasárnap | Helyi

Indul az új évad a Vaskakasban

Négy új előadással készül a 2024/25-ös évadra a Vaskakas Bábszínház.

2024. Szeptember 08. 07:13, vasárnap | Helyi

Szobrot állítottak szülőfalujában a hősi halált halt győri szerzetesnővérről

Életnagyságú bronz szobrot állítottak Mária Sebalda nővér tiszteletére szülőfalujában Érsekvadkerten. A Győrben hősi halált halt ápoló így halála után 79 évvel később végre hazatért.

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.