Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2019. Június 07. 11:23, péntek | Belföld

Hajóbaleset: keresőkutyákkal találtak rá három áldozatra

Hajóbaleset: keresőkutyákkal találtak rá három áldozatra

Kilenc nappal a tragédia után, június 7-én reggelre 19 halálos áldozatot sikerült azonosítani, a hajó magyar matrózát is, de 9 embert még mindig nem találtak meg.

A Hableányon 35-en utaztak, 22 nő, 12 férfi és egy 6 éves kislány.

Az áldozatok utáni kutatásról beszélt Prohászka Richárd r. alezredes, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Hét embernek sikerült megmenekülnie, de többen a Hableány fogságában rekedtek, vagy holttestüket elvitte a víz.

A túlélők közül volt, akit a baleset helyszíne mellett mentettek ki az éppen arra közlekedő hajósok és utasaik, valakit pedig az erős sodrás miatt csak a Duna délebbi szakaszainál lévő hidaknál sikerült kiemelni a vízből. A 4 méter/másodperces sodoródási sebességgel haladó testek ugyanis a tragédiát követő percekben már messze jártak a Hableánytól. Este bejelentették, hogy 21 embert nem találnak.

Azóta 9 nap eltelt. Csütörtök estig 19 halálos áldozatot azonosítottak, és 9 embert keresnek még, köztük a magyar kapitányt is. Vízirendőrök találták meg a hajó matrózát.


Kutyákkal is dolgoznak

Miközben a szakemberek előkészítik a hajóroncs kiemelését, folyamatosan kutatnak az áldozatok után. Már a baleset éjszakáján elindultak a járőrhajók, hogy utasokat keressenek a vízben, és nem csak Budapesten.

Körülbelül 200 km-es szakaszt vizsgálnak át folyamatosan a fővárosban hat hajóval, amelyek éjjellátóval és modern szonárberendezéssel vannak felszerelve.

"Ezeknek kétfős legénységük van, a kapitány és a matróz, a déli szakaszon 9 hajóval kutatunk a megfelelő létszámmal" – mondta Prohászka Richárd r. alezredes, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Emellett a nyomozásban is részt vesznek, és logisztikai feladataik is vannak.

"A keresés során a vízirendészet együttműködik a társszervekkel, és tetemkereső kutyákat is bevetünk" – tette hozzá.

Az Origo kérdésére a vízirendőrök vezetője azt mondta, három áldozatot találtak meg a kutyák, amelyek nem a vízben úsznak, hanem a patron és a hajókon vannak, és kifinomult érzékeikkel jelzik, ha áldozatot találnak.

Az alezredes arról is beszélt, hogy a szerb és horvát hatóságokkal is felvették a kapcsolatot arra az esetre, ha számukra azonosíthatatlan holttestet találnának a Dunában. A kutatást pedig addig folytatják, amíg mindenki elő nem kerül.

Forrás: origo.hu

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.