Városlista
2023. december 8, péntek - Mária

Hírek

2019. Július 18. 05:20, csütörtök | Belföld

Hajóbaleset: Újabb drámai részletek derültek ki a Viking utasaitól

Hajóbaleset: Újabb drámai részletek derültek ki a Viking utasaitól

A május 29-i hajókatasztrófa vizsgálata során felvett tanúkihallgatási jegyzőkönyvek szerint az előzésre vonatkozó hajózási szabályok mellett a vízen való találkozás, illetve a hajóútvonalak keresztezésének a szabályait is megsért

A hajózási szabályzat (hsz) szerint a találkozás vagy az előzés csak akkor engedhető meg, ha a hajóút szélessége – valamennyi helyi körülményt és más hajók mozgását is figyelembe véve – kétséget kizáróan elegendő az egyidejű áthaladáshoz, de az áradó Duna miatt nem volt elég hely egyszerre két hajónak a Margit híd alatt – írta a lap.

Az ukrán kapitány ehhez képest nemcsak a veszélyt, hanem az ütközést sem észlelte. Amerikai utasai kiabáltak neki, hogy elütött egy kisebb hajót. Még akkor sem tudta pontosan, hogy mi történt, amikor a mögötte érkező Viking Ingi vezetője rákérdezett nála.

A Sigyn mögött érkező Viking Ingi hajóvezetője 21 óra 9 perc 57 másodperckor, vagyis több mint 3 és fél perccel a baleset után oroszul hívta a Sigynt. „Itt vagyok. Jura, mi történt?”, Csaplinszkij válasza: „Összeütköztem valami hajóval. Látsz valamit mögöttem?” A válasz: „Mögötted semmit nem látok”, majd az Ingi megállás nélkül áthajózott a hullámsírba küldött Hableány, illetve a felső fedélzetéről a vízbe esett, illetve ugrott utasok felett, írta a Magyar Nemzet.

Ezért mondta a Hableányt üzemeltető cég ügyvédje, hogy vizsgálni kell a segítségnyújtás elmulasztását a Viking Ingi esetében is.

Szakértők szerint a Sigyn vezetőjének nemcsak a radaron, hanem szabad szemmel is látnia kellett a Hableányt, azt, hogy útvonaluk metszi egymást, és tudnia kellett, hogy a Hableány a hajózási előírások szerint nem változtathat útirányán, neki pedig lassítania kellett volna. A folyami hajózás hírközlését biztosító, ellenőrző és irányító Navinfo diszpécserei tanúvallomásukban is ezt erősítették meg. Vagyis a VikingSigyn érkezett hátulról, a Hableány jobbról előrébb haladt tőle.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:39, péntek | Belföld

Orbán Viktor: nem időszerű Ukrajna EU-csatlakozása

2023. December 08. 09:30, péntek | Belföld

Advent vasárnap kezdenek kétnapos sztrájkba a Volán dolgozók

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, és az azt követő hétfőre munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál.

2023. December 08. 07:45, péntek | Belföld

Lázár János: az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformja készül

Az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformját készíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-Volán Csoporttal - jelentette be a közösségi oldalán csütörtökön Lázár János.