Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Október 10. 07:35, szerda | Helyi

Hamarosan hódít az Aréna - Ősbemutató!

Hamarosan hódít az Aréna - Ősbemutató!

Pontosan egy hónap és öt nap múlva mutatja be a Győri Nemzeti Színház, Forgács Péter rendezésében az Aréna című musicalt. Fenyő Miklós és Egressy Zoltán darabja parádés szereposztással várja a színházkedvelőket.

2018. december 15-én mutatja be a Győri Nemzeti Színház az Egressy Zoltán tollából íródott művet, melynek "története a hatvanas évek elején, a "tranzisztor-kor hajnalán" játszódik, és a Hungária együttes Aréna című lemezének az anagára íródott. Illegális rádióadás- kísérlet, a világ első jamista pártjának szervezése, sok-sok humor és szerelmi kavarodások tarkítják a darabot."

Az olvsópróbán jártam, melyen részt vett Egressy Zoltán író, dramaturg, Fenyő Miklós, Kováts Gergely Csanád koreográfus és Forgács Péter rendező, igazgató is.

Az ősbemutató olvasópróbáján Forgács Péter igazgató, a darab rendezője bemutatta Bátonyi György díszlettervező makettjét. A nagyszínházban megelevenedik a Szent István Park és a Palatinus strand, néhol felvillan majd egy-egy furcsa, rikító színben pompázó kandeláber. „Ez az úgynevezett pop art stílus, ami nagyszerűen fejezi ki a darab játékosságát, az egész hatvanas évek felhőtlenségét. Akkor még nem volt annyi problémánk, mint manapság” – fogalmazott a rendező.

"Forgács Péter állandó alkotótársa, Kováts Gergely Csanád 18 dal koreográfiával készül. Azt is megszokhatta már a néző, hogy Csanád esetében semmi sem az, aminek elsőre látszik. Most sem a Hotel Menthol című musical táncait készül újraálmodni. „Ezt mindenképpen kihívásként élem meg. A szövegkönyvet olvastam, nagyon jó, Egressy története remekül passzol a dalokhoz. Én 1979-ben születtem, édesapám igazi jampi volt, tisztán emlékszem a cipőjére, fésűjére, arra az illatra, ami körbelengte őt. Ezeket az érzéseket rakom bele a mozgásokba is.” Nos, aki ismeri a koreográfus munkáját, az tudja, hogy a próbákat 120%-kal kell végigdolgozni. Ez vár hamarosan a Győri Nemzeti Színház tánckarára és a 18 színészre is. „Ezt nem lehet elbagatellizálni, a rock and roll életérzést nem lehet megúszni, úgyhogy mindenki már most álljon neki keményen edzeni!” – szólt végezetül az életviteli tanács a keddi olvasópróbán."

A darabról Egressy Zoltán József Attila-díjas írót, dramaturgot kérdeztem.

Mi az "Aréna" című musical megszületésének története?
Fenyő Miklóst és engem Léner Péter “hozott össze”, az ő ötlete volt pár éve egy közös mű létrehozása. Szerintem se Miklós, se én nem tudtuk pontosan, hogy kerültünk oda, nekem viszont, ha már ültünk egy asztal körül, támadt egy ötletem: volt a nyolcvanas évek elején egy Hungária-lemez, az Aréna, amelynek nagyon bírtam a dalait. Rengeteget röhögtem a szövegek humorán, az egésznek a világán. Arra gondoltam, a dalok köré szívesen írnék egy történetet. Miklósnak tetszett az ötlet, Forgács Péter pedig, miután megírtam a darabot, és elolvasta (és persze meghallgatta a dalokat is), közölte, hogy ez kell neki, sőt ő fogja rendezni. Mindkettőnkkel sokszor dolgozott korábban, nekem konkrétan az ötödik darabomat rendezi.

Mi volt az írói koncepciód?
Azt tartottam igazi kihívásnak, és egyben legfontosabb feladatomnak, hogy a dalszövegek világát megőrizzem, tehát hogy azon a nyelven, abban a létérzésben csordogáljon a történet. Hogy ne különbözzön a prózai és a dalszövegek világa, nyelvhasználata.

Mennyit egyeztettél Fenyő Miklóssal a színpadi változatról?
A dalok megvoltak, tehát ebben az értelemben nem volt hagyományos értelemben vett közös munka. Viszont megkértem, hogy meséljen kamaszkori élményeket, amelyek közül párat beleírtam a szövegbe. Nem azért, mintha róla szólna az Aréna, inkább azért, hogy közelebb kerüljek a pár évtizeddel ezelőtti állapotokhoz... Egyébként alapvetően kíváncsian várta a fejleményeket, és örülök, hogy tetszik neki a darab.

Hogyan készül egy író, jelen esetben Egressy Zoltán, amikor országos bemutató előtt áll a műve?
Szurkol. De nem feltétlenül azért, mert a darab ősbemutató, hanem mert mindig fontos, hogy jól sikerüljön egy-egy premier.

Kinek ajánlod az előadást?
Ó, ez nagyon egyszerű kérdés: azoknak, akik ismerik az Aréna kiváló dalait, és azoknak, akik nem.

Köszönöm szépen!

Én is köszönöm!

A riportot készítette: Csobay Dániel

Szereplők: Járai Máté, Nagy Balázs, Mózes Anita, Kiss Tünde, Nagy Gréti, Molnár Ágnes, Agócs Judit, Molnár Erik, Maszlay István, Mohácsi Attila, Vincze Gábor Péter, Klinga Péter, Jáger András, Fehér Ákos, Venczel-Kovács Zoltán, Forgács Péter, Forró Attila, Marek Gábor, Farkas Nikolett, Sashalmi Ágnes

Közreműködik a Győri Nemzeti Színház tánckara

Rendező: Forgács Péter
Koreográfus: Kováts Gergely Csanád
Zenei producer: Novai Gábor
Premier: 2018. december 15.

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.