Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. Október 01. 10:44, kedd | Külföld

Hamarosan teljesen eltűnhetnek az ősi pikt metszetek

Hamarosan teljesen eltűnhetnek az ősi pikt metszetek

A Wemyss-barlangokban talált titokzatos metszetek feltehetőleg időszámításunk után 300-ból valók.

A megfejtésükkel foglalkozó tudósok versenyt futnak az idővel, mivel az emberi és természeti erők káros hatásának következtében a még fennmaradt metszetek is el fognak tűnni.

A Skóciában, Fife-ben található Macduff-kastély középkori romjai alatt évszázadokon át rejtve maradt a 4000–1500 éves metszetek sorozata, amelyeket a régészek még nem tudtak teljesen értelmezni – olvasható a BBC cikkében.

Az árnyékos, vörös árnyalatú Wemyss-barlang ősi állatok, vadászjelenetek, illetve az első skót hajót ábrázoló metszeteit rejti járataiban. Némelyikük a bronzkorból származik, de a történészek eddig ötven olyan szimbólumot is találtak – a vaskorból –, amely a Skócia területén élő piktekhez köthető.

A piktek által készített metszeteket az 1860-as években fedezték fel, akkor még 25 darab volt látható, számuk azonban mára sajnos meglehetősen lecsökkent. 1986-ban egy szörnyet és egy hattyút ábrázoló metszet tűnt el, amikor egy autó kigyulladt a barlang egyik járatában.

A Wemyss-barlangban fennmaradt metszetek őrizték meg a legtöbb, egyben legrégebbi pikt szimbólumokat. A piktek a 3–9. században éltek Skócia északi és keleti felén, életükről keveset tudni, mivel csak elenyésző számban maradtak fenn írásos források. Kutatások szerint a törzsszövetség a walesihez és a keltához hasonló nyelven beszélt.

A fennmaradt metszetek titkát kutató archeológusok és történészek versenyt futnak az idővel, mivel az emberi és természeti hatások nagymértékben károsítják az ősi leleteket.

A „Mentsük meg a Wemyss-barlang metszeteit” önkéntesekből alakult civil szervezet túrák és oktatási programok révén hívja fel a figyelmet a barlangban talált leletek jelentőségére.

Forrás: hirado.hu

Kép: twitter.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez