Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Szeptember 10. 16:15, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Hamis védelmet sugallnak a szén-monoxid riasztók a szakértő szerint

Hamis védelmet sugallnak a szén-monoxid riasztók a szakértő szerint

A nyílt égésterű gázkészülékkel rendelkező lakásokban fordulhat elő szén-monoxid mérgezés, s bár eddig a becslések szerint 100-500 ezer lakásban szereltek fel szén-monoxid riasztót, tízből nyolc lakásban hamis biztonságban élnek a

Steiber József 11 fajta riasztó laboratóriumi vizsgálata után jutott erre a következtetésre. A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap megbízásából saját cége akkreditált laboratóriumában végezte el a szakértő a vizsgálatokat.A riasztók 3-20 ezer forintba kerülnek, a 10 ezer forintnál drágábbak már megbízhatók, időben jelzik a szén-monoxidot - válaszolta Stieber József az MTI kérdésére.

A szén-monoxid mérgezést okozhatja a hibás gázkészülék, de a rossz kémény is - hangoztatta Chappon Miklós, a Magyar Mérnöki Kamara épületgépészeti tagozatának elnöke.A riasztásnak akkor kell bekövetkeznie, amikor még nem károsodik a lakásban lévők egészsége, a riasztási idő a szén-monoxid koncentrációjától függ. Például az olyan koncentrációnál, amikor 1-2 órán belül homloktáji fejfájás alakul ki, és 3 órán túl életveszélyes a szén-monoxid, a riasztási idő 3 perc.

A probléma azóta egyre fontosabb, hogy a lakásokban tömegesen cserélik ki jó légzárásúakra az ablakokat. A nyílt égésterű gázkészülékek - amelyek a belső térből veszik az égéshez a levegőt - hamar kiégetik abból az oxigént és telítik a lakást szén-monoxiddal.

Címkék: hamis, szén-monoxid

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.