Városlista
2021. június 23, szerda - Zoltán

Hírek

2010. Február 17. 13:46, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Hamukereszt jelzi a hamvazkodás kezdetét

Hamukereszt jelzi a hamvazkodás kezdetét

Február 17-ére esik idén a hamvazószerda, ezzel pedig elkezdődik a húsvétot megelőző negyvennapos böjt. Hamvazószerda egy ősi hagyományra vezethető vissza: a hívők homlokára az előző évi megszentelt és elégetett barka hamujából a p

A farsangi időszak lezárásaként hamvazószerdán kezdődik a húsvétot megelőző negyvennapos böjt - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajztudós. A keresztények ebben a bűnbánati időszakban a húsételek mellőzésével készülnek fel lelkileg a húsvét megünneplésére.

Hamvazószerdán az ősi hagyomány szerint a hívők hamut szórtak a fejükre. Ez a hagyomány ma is él, de némiképp megváltozott: a papok rajzolnak keresztet az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a hívők homlokára. Ez pedig arra figyelmezteti az embereket, hogy ne feledjék: porból lettek, porrá lesznek.

A hamvazószerda utáni nap a torkos csütörtök. A hagyomány szerint ilyenkor még fel lehet függeszteni a negyvennapos böjtöt, és lehet egy nagyot lakmározni, meg lehet enni a farsangi időszakból megmaradt ételeket.

Tekintse meg a Magyar Nemzet Online összeállítását.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 23. 15:05, szerda | Belföld

Elítéltek szexuális erőszak miatt egy iskolai gondnokot

Jogerősen 11 év 8 hónap fegyházbüntetésre ítélt a Fővárosi Ítélőtábla egy iskolai szexuális erőszakkal vádolt férfit - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője szerdán az MTI-vel.

2021. Június 23. 13:05, szerda | Belföld

Versenyjogban is világelsők a magyar joghallgatók

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (ELTE ÁJK) csapata nyerte a világ legrangosabb versenyjogi perbeszédversenyének 2021-es fordulóját - közölte az egyetem az MTI-vel.

2021. Június 23. 11:02, szerda | Belföld

Több mint 500 gyerekprogramot kínálnak a Múzeumok éjszakáján országszerte

Több mint 500 gyerekprogramot kínálnak a Múzeumok éjszakáján országszerte: szombaton már kora délutántól számos izgalmas programmal,

2021. Június 23. 09:56, szerda | Belföld

Magyarország a szomszédos országok határ mentén lakóinak is felajánlja a védőoltást

Magyarország felajánlja a szomszédos országoknak, hogy júliustól a hazánkkal közös határok mentén élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon - tették közzé a kormányzati portálon kedd este.