Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2016. Július 01. 18:53, péntek | Helyi
Forrás: MTI-V

Handó Tünde: a bírói függetlenségnek mindig érvényesülnie kell

Handó Tünde: a bírói függetlenségnek mindig érvényesülnie kell

A bírói függetlenségnek mindig érvényesülnie kell, a bírói hatalom a függetlenség nélkül összeomolna

- mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken a Győri Ítélőtáblán tartott összbírói értekezleten, amelyen átadta Széplaki Lászlónak, a táblabíróság új elnökének a beiktató oklevelet.

Handó Tünde hozzáfűzte: a függetlenség megőrzésének elmaradhatatlan eszköze, hogy a bírói szervezeteket hogyan irányítják, s különösen fontos a társadalom bizalmának és a bírói tekintélynek a megőrzése.
A Győri Ítélőtábla korábbi elnöke, Havasiné Orbán Mária két cikluson át, 12 évig vezette a másodfokú bíróságot. A szabályok két ciklus kitöltését követően nem teszik lehetővé a pozíció további betöltését.
Az OBH elnöke méltatta Havasiné Orbán Mária munkáját is, mint fogalmazott, vezetése alatt nyitott és együttműködő, a mai kor kihívásainak megfelelő intézményt hozott létre, s javította az ítélkezés minőségét és időszerűségét.
Elmondta azt is, hogy Széplaki László pályázatában olyan jövőképet vázolt fel, amely az eddigi folyamatok folytatását jelenti. Célja, hogy a táblabíróság iránytű és eligazodási pont legyen a törvényszékek és a járásbíróságok számára.
Felidézte: 2017. január 1-jétől a Fővárosi Ítélőtáblától a Győri Ítélőtáblához kerülnek majd a Székesfehérvári Törvényszék másodfokú ügyei. Az új területtel várhatóan nőni fog az ügyek száma.
A Győri Ítélőtáblához a győrin kívül a tatabányai és a szombathelyi törvényszék tartozik még.
Handó Tünde az összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy július 1-jével a következő ciklusra is Takács Józsefet választották meg a Győri Törvényszék elnökének.
Széplaki László azt mondta, hogy a legnagyobb kihívást az elektronikus ügyintézés bevezetése és a folyamatosan változó jogszabályok jelentik majd számára.
Takács József arról beszélt, hogy 2017. január 1-jétől várhatóan nő majd a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság feladata, mert azzal, hogy a Székesfehérvári Törvényszék ügyeiben másodfokon a Győri Ítélőtábla dönt majd, a bicskei menekülttáborból érkező ügyek is Győrbe kerülnek.
A Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság alá tartoznak a vámosszabadi és a körmendi befogadóállomás ügyei is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.