Hírek
2010. Január 14. 14:03, csütörtök |
Belföld
Forrás: HírTV
Harc a puffasztó panaszok ellen
Korunk rohanó életmódja sokféle betegség okaként tehető felelőssé, de különösen igaz ez az emésztőrendszeri problémákra. A rohanás, a stressz, a kapkodó evés, az elégtelen testmozgás, mindez már önmagában is megnehezíti az emészt
Mi a teendő?
A puffadás enyhítésében nagyon fontos szerepet játszanak a diétás szempontok. Vannak általánosságban puffasztó ételek, illetve ilyenek a szénsavas üdítőitalok.
A szénhidrátok egy része (szorbit, mannit, fruktóz) az egészséges emberekben is csak részben szívódik fel, így az arra érzékenyeknél fokozott gázképződést eredményez. Egyes hüvelyesek is ilyen anyagot tartalmaznak (oligoszacharidok), melyek az étkezést követően felfúvódást okoznak.
A sok gyümölcs és zöldség önmagában is alkalmi puffadást okozhat anélkül, hogy valamilyen emésztési rendellenesség állna a háttérben. Ezek közé tartozik pl. a zöldpaprika, az uborka, a hagyma, a bab és egyéb hüvelyesek, a retek, a káposzta, a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol, a spárga, a burgonya, a körte, a banán, a dinnye, a sárga- és őszibarack, az aszalt szilva.
Egy másik panasz: székrekedés
A székrekedésnek sok oka lehet. Ez a panasz a legtöbb esetben a helytelen táplálkozásra, a kevés mozgásra és olyan pszichés hatásokra, mint pl. a stressz és a rohanó életmód vezethető vissza.
A megfelelően működő emésztéshez a következőket ajánljuk:
- Fogyasszunk sok ballasztanyagban gazdag ételt, például teljes őrlésű gabonatermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket és hüvelyeseket. Ezeknek az ételeknek igen magas a rosttartalmuk és ez elősegíti a megfelelő székletürítést.
- Igyunk sokat! A napi két-három liter folyadék megakadályozza, hogy a széklet túlságosan megvastagodjon a bélben.
- Mozogjunk! A mozgás elősegíti a bélrendszer működését. Egy-egy emésztésjavító séta néha szinte csodákat művel.
10 hasznos tanács az egészséges emésztés megőrzéséhez
- Egyen gyakrabban kisebb mennyiséget, de az elfogyasztott étel energiatartalma ne legyen több! Étkezzen naponta lehetőleg ötször a 2-3 helyett!
- Fogyasszon kellő mennyiségű rostot: egyen mind az öt étkezéshez zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint több teljes őrlésű lisztet tartalmazó, vagy hüvelyesekből készített ételt!
- Egyen több halat, hetente legalább háromszor! - Használjon kevesebb zsírt, csökkentse a zsírban és olajban sütött ételek mennyiségét!
- Egyen mindennap fermentált tejtermékeket, különösen olyan probiotikus termékeket, amelyek emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása bizonyított!
- Lehetőleg kevésbé zsíros húsokat válasszon, mint például csirkét (bőr nélkül), pulykát, nyulat, esetleg sovány marha-, sertés- vagy bárányhúst!
- Igyon több folyadékot, legalább 2 litert naponta, és fogyasszon kevesebb koffeintartalmú, alkoholos és cukrozott italt!
- Étkezzen nyugodt körülmények között, és lassan, alaposan rágjon meg minden falatot!
- Mozogjon rendszeresen és lehetőleg mellőzze a dohányzást!
- Törekedjen az ideális testsúly kialakítására és megtartására, a túlsúllyal élőknél gyakrabban fordul elő emésztőrendszeri panasz!
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 15. 08:03, péntek | Belföld
Továbbra is kínlódik az építőipar
Az idén szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 8,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. November 15. 08:01, péntek | Belföld
Szijjártó Péter: minden szinten folyamatos a magyar-szlovák párbeszéd az államnyelvtörvény ügyében
Minden szinten folyamatos a párbeszéd a magyar és a szlovákiai kormány között az államnyelvtörvény ügyében, a pozsonyi vezetés tagjai azonban világossá tették, hogy nem kívánják korlátozni a kisebbségi nyelvhasználatot