Városlista
2024. szeptember 7, szombat - Regina

Hírek

2010. November 14. 14:52, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Harc a termelők és a felvásárlók között: nem fogadják el a vis maior-igazolásokat

Harc a termelők és a felvásárlók között: nem fogadják el a vis maior-igazolásokat

A felvásárlók többsége nincs tekintettel a gazdák idei árvízi, valamint belvízkáraira, és nem fogadja el a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vis maior helyzetről szóló igazolását - állítja a Magosz Győr-Moson-Sopron megyei válasz

A Győr környéki gazdák ezerhektárnyi területre igényelték a vis maior támogatást az idei árvízi, belvízi és jégkárok után. Száz olyan termelő van a régióban, akiknek a felvásárlókkal kötött szerződéseik alapján határidőre le kellene szállítaniuk a lekötött termésmennyiséget. Saját földjeik azonban még most is vízben állnak, gabonájuk 50-60 %-a megsemmisült.

Tóth József termelő: "Követeli a lekötött mennyiség után a teljes mennyiséget, ami a szerződésben van, és őt nem érdekli a vis major. Azt mondja, hogy ők a kereskedőkkel tovább kötötték a szerződést, ezek multi cégek, akik bioetanolban, meg ebbe-abba utaznak, és őket nem érdekli a termelő. Ha nekem nem termett meg, akkor vegyem meg Amerikából, vagy valahonnan, és azt adjam le az előre meghatározott áron."

"Ha a termelő bejelentette a vis majort, akkor abban az esetben ő védve van!" Legalábbis ezt állítja a megyei főfalugazdász, aki bár elképzelhetetlennek tartja, hogy a felvásárlók ne fogadják el a bajba jutott gazdáktól a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal által kiállított vis maior-igazolásokat, óvatosságra és nagyobb körültekintésre inti a termelőket.

Lillik Mária megyei főfalugazdász: "Alaposan olvassák el a szerződés feltételeit, nem csak az árat, az is természetesen nagyon fontos, de a mennyiséget is, hogy biztosan tudják-e teljesíteni, és általában a szerződés utolsó szakaszában szoktak azok a kritériumok, apró betűvel sokszor bejegyzésre kerülni, ami számukra hátrányos lehet."

Az egyik győri szövetkezet, amely felvásárlással és termeléssel egyaránt foglalkozik, elítéli azokat a felvásárlókat, akik a szerződések mögé bújva megpróbálják ellehetetleníteni a károsult gazdákat.

Csémi Sándor elnök, Megyeri Új Szövetkezet, Győr: "Meg nem termelt terményre kötődött, az adásvételi szerződés alapján a felvásárlónak is ugyanakkora a kockázata, mint a termelőnek, és ezt nem kezeli ez az igazolás igazán. Igaz, hogy lehet bíróságra menni, de ez egy hosszan elhúzódó probléma, nem elég, hogy komoly kár érte a termelőket, amellett még bíróságra kell menni, a maguk igazát bebizonyítani."

A Magosz szerint elképesztő, hogy a felvásárlók nem fogadják el a vis maior-igazolásokat, és azt követelik a gazdáktól, hogy a leszerződött, tonnánkénti 70-72 ezer forinttal szemben most piaci áron, 100-102 ezer forintért vásároljanak gabonát, és azt szállítsák le a megsemmisült termés helyett.

Zsédely Rudolf országos választmányi tag, Magosz: "Ilyent ezek a felvásárlók csak Magyarországon próbálhatnak meg, más országba egyszerűen még a felvásárlási jogosítványukat is betiltanák, ha ezen a módon próbálnák a termelőket kijátszani. Már voltunk eleget kijátszva, végre érvényesüljenek a magyar törvények."

A Magosz szerint a törvény értelmében a vis maior helyzetre a felvásárlóknak tekintettel kell lennie. A Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálta a gazdák panaszát, és elutasította azokat: a vizsgálat szerint a felvásárlók sem a gabona-, sem az olajosmag-piacon nem éltek vissza gazdasági erőfölényükkel. A GVH szerint a termelők szerződéskötés előtt az eladási csatornák sokaságából választhatják ki a számukra legkedvezőbb konstrukciókat, figyelembe véve az árakat, a teljesítési- fizetési feltételeket, és a partneri kockázatokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.

2024. Szeptember 07. 08:14, szombat | Helyi

Kétszáz kiállító az idei Gazdanapokon

Közel 200 kiállítóval várják szombatig a látogatókat a 37. Bábolnai Gazdanapokon.

2024. Szeptember 07. 07:11, szombat | Helyi

Őszi nyitvatartás a pannonhalmi főapátságban

A turistafőszezon lezárultával a pannonhalmi főapátság nyitvatartása is őszi üzemmódra állt át, amely lényegében a tavaszinak felel meg. A legfontosabb, hogy hétfőn ne akarjuk látogatni a monostort!

2024. Szeptember 06. 09:13, péntek | Helyi

Katonás rend a női kéziseknél (VIDEÓ)

A 2024/25-ös évadnak hat új igazolással a soraiban nekivágó Győri Audi ETO KC csapata a hagyományoknak megfelelően csapatépítő programon vett részt.