Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Augusztus 07. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Harc az álláshelyekért - túlzások és hibák

Harc az álláshelyekért - túlzások és hibák

Nem szégyellnek túlozni az ausztrál álláskeresők önéletrajzaikban egy-egy jobb álláshely megszerzése érdekében. Azonban az interjúig eljutni csak egy dolog, a hibás testbeszéd egy amerikai felmérés szerint mindent elronthat.

Valótlan állítások az önéletrajzokban



Az ausztrál Galaxy Research közelmúltban bemutatott felmérésének eredményei szerint sok helyi álláskereső állít valótlanságokat önéletrajzában remélve, hogy önnön kvalitásainak "korrekciójával" nagyobb eséllyel hívják be állásinterjúra, és kapja meg a vágyott álláshelyet.



A kutatás szerint az álláskeresők harmada ír vagy mond kisebb-nagyobb hazugságokat célja elérése érdekében. Leggyakrabban a korábbi munkatapasztalatukkal kapcsolatban állítanak hamisat: mintegy 17 százalékuk túlozza el a valóságot. Emellett 16 százalékuk szerez be ismerősöktől referenciákat, 10 százalék lódít korábbi fizetése összegéről, 6 százalék küld teljesen hamis ajánlásokat, 3 százalék pedig képzettségéről hazudik.



Munkaerőpiaci szakértők szerint a túlzó és hamis önéletrajzok jelentősen megnehezítik a munkaadók számára, hogy a meghirdetett pozícióra a legalkalmasabb embert megtalálják. Még az is elképzelhető, hogy a jobbnak tűnő önéletrajzok alapján már az interjúztatás előtt kiszelektálják azt a jelöltet, aki valós képességei szerint ideális munkavállaló lehetne.


Hibás testbeszéd


Akár valósat, akár valótlant állítanak önéletrajzaikban az álláskeresők, az önéletrajzok elküldése és az állásinterjúra történő behívás csak az első lépés az állás megszerzése felé. Az interjún még meg is kell győzni a leendő munkaadót arról, hogy a jelölt valóban alkalmas az állás betöltésére. Az amerikai munkaerőpiaci tanácsadással és álláskereséssel foglalkozó CareerBuilder felmérése szerint azonban a rossz testbeszéd könnyedén leronthatja az álláskereső esélyeit.



A kutatás során megkérdezett mintegy 2500 HR-s szakember 67 százaléka szerint a szemkontaktus hiánya, 38 százaléka szerint a mosolytalan arc, harmada szerint a nyugtalan testhelyzet is olyan viselkedés, ami csökkenti annak valószínűségét, hogy az interjú után a jelöltet alkalmasnak minősítse. A felvételért felelős szakemberek 33 százaléka szerint a rossz testtartás, 26 százaléka szerint a túl gyenge kézfogás is rontja az álláskereső esélyeit. Mindezeken felül az interjúztatók 21 százaléka zavarónak és helytelennek találja, ha az interjúalany keresztbe fonja a karját a mellkasán, illetve, ha zavarában a hajával játszik vagy az arcát piszkálja, 9 százalékuk pedig azt sem szereti, ha az álláskereső túl sokat gesztikulál.



A CareerBuilder tanácsai szerint nagyon fontos, hogy az álláskereső magabiztos benyomást keltsen az interjún, a fenti hibák azonban ennek ellenkezőjéről, többek között zavarról és kényelmetlenségről tanúskodnak. Ezek elkerülése érdekében a szakértők szerint fontos, hogy az interjú előtt az álláskereső próbáljon meg megnyugodni, például hagyjon elég időt magának a helyszínre érni, lélegezzen mélyeket, míg várakozik, és lehetőleg ne igyon stimuláló hatású italt a beszélgetés előtt. A beszélgetésekre érdemes előre felkészülni is: javasolt informálódni a cégről, végiggondolni a lehetséges kérdéseket és válaszokat, és az interjúszituációt gyakorolni ismerősökkel, barátokkal. Ez utóbbit akár tükör előtt is el lehet próbálni, így az álláskereső ellenőrizni tudja saját testbeszédét és észreveheti a zavaró hibákat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére