Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Január 31. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Harmadával emelkedett az influenzások száma

Harmadával emelkedett az influenzások száma

Az ügyeletek adatai szerint 30 százalékkal megemelkedett az influenzás megbetegedések száma. A múlt héten már 18 és fél ezren fordultak orvoshoz. A legtöbb beteget Pest megyében regisztrálták. Idén eddig öten haltak meg az influenza szöv

Az ügyeletes orvos szerint egyre többen érkeznek influenzaszerű tünetekkel. Kollégáját pedig sűrűn hívják házhoz, a betegek magas lázra vagy mellkasi fájdalomra panaszkodnak.

– A légúti, megfázásos, influenzaszerű tünetek, vagy akár a tüdőgyulladás, adja a betegek panaszainak 60 százalékát. Ez az ambuláns betegekre vonatkozik. Az ők esetében egyébként megfigyelhetően egyre gyakoribb, hogy antibiotikum adása is szükségessé válik – nyilatkozta Végvári Tamás, az International Ambulance Service Kft. munkatársa.

Győr-Moson-Sopron megyében egy hét alatt 80 százalékkal emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, de védőoltást ott is kevesen kérnek. Egy éve 2,7 millióan kapták meg a H1N1 elleni vakcinát. Az idei oltás már kombinált, egyszerre véd a H1N1 és a hagyományos influenza ellen. Eddig 900 ezren kérték.

– Van oltóanyagunk, a H1N1-es vírusra is, és a hagyományos A, B ellenanyagunk is van, ezeket a kombinációkat tudjuk még most is alkalmazni, ha valaki nincs benne az influenzás betegségben akkor be tudjuk oltani. Erre az igény most kisebb, kevesebb, mint ami volt múlt év októberben, novemberben – fogalmazott a Begya László háziorvos a Hír Televíziónak.

Védettséget csak az oltás ad, de ahhoz is kell két hét. A virológus azt mondja, ötször annyi beteget fertőzött meg idén a H1N1 vírus, mint az A vagy a B vírus. „Minden évben van B járvány is az A után, de most négy évvel ezelőtt volt utoljára Magyarországon B fertőzés, és emiatt aki az elmúlt négy év született, az védtelen, ha nincs beoltva” – nyilatkozta Berencsi György virológus.

A fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban kedd óta tart a látogatási tilalom.

– Látogatási tilalmat rendeltünk el, elsősorban a koraszülött és csecsemő osztályon, a hematológiai-onkológiai osztályon és az intenzív osztályokon. Ez azt jelenti hogy a gyermekeket csak a szoptatós anyák, látogathatják illetve ápolják – közölte a Heim Pál Gyermekkorház igazgatója, Harmat György.

Az egészségügyi tárca jelképes áron adja át a tavalyról megmaradt oltóanyagot a kórházaknak. 1200 forint helyett 5 forintot kell fizetni a vakcináért. A betegek 80 százaléka azonban nem a kórházaktól, hanem a háziorvosoktól kér segítséget. Idén eddig öten haltak meg az influenza szövődményeiben, többségük szervezetében a B vírust mutatták ki. (rá)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.