Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2011. Szeptember 02. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Három éven belül olcsóbban telefonálhatunk

Három éven belül olcsóbban telefonálhatunk

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) augusztus végén három új piacelemzési határozatban írta elő a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókat érintő, a következő három évre szóló kötelezettségeket.

A mobil-hangpiacon a nagykereskedelmi árakat ez idő alatt a szolgáltatóknak 40 százalékkal kell csökkenteniük. A hatóság célja, hogy az intézkedések eredményeképpen az előfizetők mind a vezetékes-, mind a mobiltelefonálásért is alacsonyabb díjat fizessenek.

A piacelemzési határozatok legfontosabb célja, hogy a következő években az előfizetők minél kedvezőbb áron vehessék igénybe mind a vezetékes-, mind pedig a mobiltelefon-szolgáltatásokat.

A hírközlési piac az elmúlt 20 évben jelentős fejlődésen ment keresztül. Míg 1991-ben összesen 3 millió mobiltelefon-hívást kezdeményeztek az előfizetők Magyarországon, addig 2010-ben ez a szám már nyolcmilliárd volt. A hírközlési piacon egyértelművé vált a mobilszolgáltatások vezető szerepe. Hazánkban a mobilpiacon négyszer annyi előfizetővel és több mint kétszer akkora árbevétellel számolhatunk, mint a vezetékes telefonálás piacán.

A szolgáltatók között egyre nagyobb a verseny az előfizetőkért, az NMHH feladata pedig az, hogy ezt a piaci versenyt mederben tartsa, a főbb kereteit kijelölje, meghatározza. A hatóság most kiadott piacelemzési határozataival a nagykereskedelmi verseny tisztességes feltételeinek megteremtésén keresztül a kiskereskedelmi piacra is hatást gyakorol, amivel azt kívánja elérni, hogy a szolgáltatók egyre korszerűbb és olcsóbb szolgáltatásokat nyújtsanak a felhasználóknak.

A hatóság – tekintettel az Európai Bizottság ajánlására – a jövőben új modellt alkalmaz az egymás közötti elszámolásban alkalmazott hívásvégződtetési díjak megállapítására. Az új modell szerint a szolgáltatóknak a jelenlegi 11,86 Ft/percről 2013. január 1-jéig 7,06 Ft/percre kell mérsékelniük a nagykereskedelmi forgalomban használt mobil-hívásvégződtetési díjaikat.

A nagykereskedelmi díjak fokozatos csökkenése lehetőséget biztosít arra, hogy mind a mobil-, mind a vezetékes hívások kiskereskedelmi ára, azaz a telefonálók által fizetett percdíjak is fokozatosan csökkenjenek.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: telefon

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 05:00, vasárnap | Belföld

Halálos balest történt Dunavarsányban és Nagykanizsánál is

Az idős motoros férfi és az autót vezető nő is a helyszínen meghalt.

2022. Augusztus 13. 17:07, szombat | Belföld

Hétfőn ünnepli Nagyboldogasszony napját a katolikus egyház

Hétfőn ünnepli a katolikus egyház Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét.

2022. Augusztus 13. 15:09, szombat | Belföld

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.

2022. Augusztus 13. 14:07, szombat | Belföld

Kamera buktatta le a szabálytalan autósokat - Videó

Kijelölt gyalogátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni – nem győzi mindezt hangsúlyozni a rendőrség.